UMESTO SUVENIRA, SA MORA DONOSE SIFILIS! Veliki broj zaraženih pacijenata u ordinacijama

  • Nezavisni.rs
  • 2023-08-14
  • Komentari isključeni za UMESTO SUVENIRA, SA MORA DONOSE SIFILIS! Veliki broj zaraženih pacijenata u ordinacijama

U ordinacijama se beleži porast broja pacijenata koji traže pomoć zbog polno prenosivih bolesti, a lekari upozoravaju da će do kraja sezone godišnjih odmora taj broj biti još veći.


Doktor Milan Bjekić, dermatovenerolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, za “Novosti” kaže da je sifilis najučestalija polna bolest sa kojom se susreće:

– Infekcija sifilisom je u trendu rasta u poslednjih 10 godina i taj rast je i dalje konstantan. Posle sifilisa, najučestalija je hlamidija, dok je na trećem mestu gonoreja.

Naš sagovornik navodi da se najveći broj pacijenata zarazi tokom letnjih meseci i odmora na raznim destinacijama, gde mnogi ne vode računa o zaštiti tokom stupanja u polni odnos.

– Prvi simptomi sifilisa su pojava ranica na polnom organu koje ne bole i blagi otok limfnih žlezda – podseća dr Bjekić. – Ovi znaci bolesti se spontano povlače bez lečenja, i tada infekcija prelazi u drugu fazu kada se javlja osip po trupu, rukama i stopalima. Najveći broj pacijenata dolazi na pregled baš u drugoj fazi bolesti, jer su im početne ranice izbile unutar usne duplje ili vaginalne i analne regije pa su ostale neprimećene.

Da bi lekar dokazao da je reč o sifilisu, dovoljan je uzorak krvi u kojem se traga za antitelima na ovo oboljenje. Ovu analizu moguće je dobiti o trošku redovnog zdravstvenog osiguranja. Kada je o hlamidiji i gonoreji reč, uput za testiranje na ove infekcije može se dobiti kod izabranog lekara i takođe se analiza finansira o trošku državnog osiguranja.

– Period kada će se ispoljiti znaci zaraze sifilisom traju od tri nedelje do 90 dana – pojašnjava dr Bjekić. – Dakle, svi oni koji nakon dvadesetak dana posle rizičnog kontakta primene neke promene, pre svega na svojim genitalijama, trebalo bi da potraže pomoć lekara.

U Srbiji je tokom 2021. godine zvanično registrovano 238 inficiranih sifilisom, iako su mnogi smatrali “da je to bolest koja je otišla u istoriju”.

– U celom svetu je trend rasta infekcije sifilisa, pa je tako i u našoj zemlji – kaže dr Bjekić i ukazuje da trenutno nije moguće da se utvrdi odakle nam dolazi najveći broj inficiranih.


Izvor:novosti