OLUJA JE POGROM: I posle 28 godina prognani osećaju posledice

U Crkvi Svetog Marka i danas je odžan parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, započetoj 4. avgusta 1995. godine, u kojoj je proterano više od 220.000 stanovnika tadašnje Republike Srpske Krajine, a ubijeno ili nestalo oko 2.000.


Parastos je počeo u 11 h, a prisustvovalo je nekoliko desetina građana koji su položili cveće i vence na spomenik podignut „U spomen srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991-2000. na prostoru bivše Jugoslavije“, dok su preko zvučnika puštana imena stradalih i onih kojima se gubi trag posle „Oluje“.

Predsednik Udruženja Kordunaša Petar Šaula kaže za N1 da i 28 godina nakon „Oluje“ prognani osećaju njene posledice.

Podseća da je tokom te operacije hrvatske vojske došlo do „progona celokupnog srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, tamo su živeli moji dedovi i njihovi dedovi, a trebalo je i ja da živim“.

Na pitanje kakav je odnos države Srbije prema prognanima, smatra da većinom mogu biti zadovoljni, mada ima nekih nedostataka, za koje očekuje da će biti ispravljeni u narednom periodu i da će „prognani imati normalne uslove dostojne čoveka“.

A na to kakav je odnos države Hrvatske, kaže da ona nastavlja progon, da povratnici „ne mogu da ostvare svoja prava povratka imovine, zaposlenja, obrazovanja“, kao i da na prostorima gde su Srbi bili ubedljivo većinsko stanovništvo, sada su nacionalna manjina.

Građani sa kojima je razgovarao reporter N1 smatraju da su političari ti koji i dan danas prave razdor između dve nacije, a ne obični ljudi.

U Hrvatskoj se danas slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti.


Izvor:n1