Kako bi veštačka inteligencija mogla da uništi čovečanstvo?

  • Nezavisni.rs
  • 2023-07-23
  • Komentari isključeni za Kako bi veštačka inteligencija mogla da uništi čovečanstvo?

Upozorenja dolaze sa svih strana – veštačka inteligencija predstavlja egzistencijalni rizik za čovečanstvo i mora se obuzdati pre nego što bude prekasno. Ali koji su to scenariji katastrofe i kako bi strojevi mogli izbrisati čovječanstvo?


Većina scenarija katastrofe počinje isto: mašine će prerasti ljudske kapacitete, pobeći ljudskoj kontroli i odbiti da se isključe.

„Kada dobijemo mašine koje imaju za cilj samoodržanje, u nevolji smo“, rekao je stručnjak za veštačku inteligenciju Joshua Bengio, prenosi Index.

Pošto ove mašine još ne postoje, zamišljanje kako bi mogle da ugroze čovečanstvo često je prepušteno filozofiji i naučnoj fantastici.

Filozof Nik Bostrom je pisao o „eksploziji inteligencije“ za koju kaže da će se dogoditi kada superinteligentne mašine počnu da dizajniraju sopstvene mašine.

Ovu ideju je ilustrovao pričom o superinteligentnoj veštačkoj inteligenciji u fabrici osnovnih proizvoda.

Veštačka inteligencija je imala zadatak da maksimalno poveća proizvodnju spajalica i tako „pretvori prvo Zemlju, a zatim sve veće delove vidljivog univerzuma u ​​spajalice“.

Mnogi su odbacili Bostromove ideje kao naučnu fantastiku jer je on zasebno tvrdio da je čovečanstvo kompjuterska simulacija i podržavao je teorije bliske eugenici.

Ipak, njegova razmišljanja o veštačkoj inteligenciji bila su izuzetno uticajna, inspirišući i Elona Maska i profesora Stivena Hokinga.


Izvor:n1