SAD sprečile Rusiju i Ukrajinu da potpišu sporazum u martu 2022. godine

  • Nezavisni.rs
  • 2023-06-11
  • Komentari isključeni za SAD sprečile Rusiju i Ukrajinu da potpišu sporazum u martu 2022. godine

Rusija i Ukrajina su bile skoro postigle dogovor u martu prošle godine, ali su SAD sprečile da se sukob okonča diplomatskim putem, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks tokom Međunarodnog samita za mir u Ukrajini, koji su organizovale brojne nevladine organizacije u subotu u Beču.


– Mir se može postići pregovorima, čak je bio skoro postignut. U martu 2022. skoro smo uspeli da postignemo mir pregovorima, odmah nakon početka (specijalne vojne operacije). U martu 2022. vlade Ukrajine i Rusije su razmenile dokumente i dogovorile sporazum uz posredovanje vlade Turske i nezvaničnim posredovanjem tadašnjeg izraelskog premijera Naftali Beneta. Ovaj sporazum je bio skoro postignut i potpisan. Mediji o tome ne pišu, ali su Sjedinjene Države prekinule pregovore – istakao je ekonomista.

Prema njegovim rečima, Vašington nije želeo da se sukob završi pregovorima. Sjedinjene Države su, nastavio je Saks, odustale od diplomatije između 2014. i 2021. godine, ohrabrujući Kijev da ne poštuje Minske sporazume.

– Pregovori su i dalje mogući. Za to je potrebno da predsednik Bajden kaže da će NATO prestati da se širi, ako Rusija prekine borbe. To će biti osnova mira – smatra ekonomista.


Izvor:sputnik