Lažna država pali bure baruta na Zapadnom Balkanu

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti jedva je dočekao da se priključi pojačanim pritiscima Zapada na Srbiju, pa je i juče nastavio sa provokacijama i pretnjama novim ratom.


On je naveo da je među razlozima “zbog kojih bi moglo doći do sukoba između Srbije i Kosova” i to što Beograd ne priznaje lažnu državu i što se protivi njenom članstvu u međunarodnim organizacijama. Kao opasnost, paradoksalno, vidi i to što je “Kosovo demokratija, a Srbija nije”, kao i to što Beograd održava veze sa Moskvom, što, po Kurtiju, narušava mir u regionu.

Na novo Kurtijevo udaranje u ratne bubnjeve reagovao je direktor Kancelarije Za KiM Petar Petković. On je rekao da je slanjem poruke da će Priština posegnuti za oružjem kako bi primorala Beograd da prizna takozvano nezavisno Kosovo, Kurti nesvesno otkrio svoje ratoborne planove:

– Dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu KiM razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih “Kosovskih bezbednosnih snaga”, paravojske protivne Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Kurtijevo zveckanje oružjem je ništa drugo nego izraz nemoći i frustracije zbog činjenice da sve veći broj država odlučuje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.
Petković je ukazao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine i očekuje da predstavnici EU i zemalja koje podržavaju Prištinu dokažu svoju opredeljenost za stabilnost i mir na zapadnom Balkanu tako što će najoštrije osuditi Kurtijeve pretnje ratom.


Izvor:novosti