Šapić najavio premeštanje Zoološkog vrta

Posle skoro 100 godina, Beogradski zoo-vrt se premešta na jezero Ada Ciganlija, kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen Uneskovom listom kulturne baštine, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom predstavljanja budućeg plana Zoo-vrta.


Zbog uslova u kojima se životinje nalaze, a i zbog našeg najvećeg kulturnog dobra Kalemegdana koji nije na listi Uneska, odlučili smo da je Ada Safari pravi izbor”, rekao je gradonačelnik i podsetio da je bilo sličnih predloga i do sada.

Naveo je i da je bivši direktor Vuk Bojović želeo da se Zoo-vrt premesti na Veliko ratno ostrvo što nije bilo moguće zbog čestih poplava, kao i da je jedan od planova bio da se Zoo-vrt preseli negde na gradsku periferiju, od čega su odustali.

“Smatramo da Zoo-vrt treba da bude deo gradske celine da bi bio blizu ljudi koji će da ga posećuju i zbog komfora životinja, Ada Safari je očigledno rešenje gde će životinje biti u prirodi, pored reke u zelenilu i tišini, ali i praktično u centru grada”, ocenio je gradonačelnik.

Govoreći o obližnjem naselju Partizan, koje će morati da sruše radi izgradnje Zoo-vrta, u kojem živi oko 270 porodica, Šapić je rekao da su pregovori o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji već započeti, kao i da se razmatra gde će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni.

“Niko neće ostati bez krova nad glavom”, obećao je Šapić.

Dodao je da će na jednoj od sledećih sednica Skupštine razgovarati o realizaciji pešačkog mosta od Ade do Novog Beograda.

“Iskoristićemo deo plana koji je usvojen pre više od 10 godina, pokušaćemo da jednu od trasa Savske žičare, koja je trebalo da povezuje Novi Beograd sa Košutnjakom, sagradimo do Ade”, rekao je gradonačelnik i dodao da će na taj način povezati dva dela grada.

Iako projekat novog Zoo-vrta još nije gotov, gradonačelnik se nada da će biti završen za dve do tri godine, a novi Zoo-vrt bi se prostirao na 14 hektara, što je dvostruko više od sadašnjeg.

Beogradski zoo-vrt osnovan je 12. jula 1936. godine, a svečano je otvoren pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika prestonice Vlade Ilića.


Izvor:rts