Vučić: U Tiranu sam došao da kažem šta mislim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Tiranu, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, da je uvek bolje biti za stolom, jer, kako je rekao, “kada niste onda ste na meniju”.


Vučić je rekao da je nakon konsultacija na državnom nivou odlučio da ipak doće na Samit u Tirani jer će na taj način Srbija imati šanse da kaže šta misli o pregovorima sa Prištinom i o pregovorima o pristupu EU.

Vučić je to izjavio odgovarajući na pitatanje novinara “zašto je na kraju ipak došao, iako je prvo najavljivao da neće doći”.

“Bilo je više razloga zbog kojih smo se dvoumili da dođemo. Neka su se ticala Kosova i Metohije, a neka su vezana za dijalog sa EU. Nakon konsultacija sa državnim organima je odlučeno da ipak dođemo jer smatramo da ćemo tako imati šansi da nešto kažemo o tome šta mislimo o dijalogu i pregovorima sa EU”, rekao je Vučić.

Vučić, je dodao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i pregovorima sa EU, ali da u isto vreme mora da zaštiti i sopstvene interese. Kako je naveo u Tiranu je došao da saslušam političare iz EU i regiona, ali i da im kaže šta misli, jer je važno je da Srbija dobije podršku za rešavanje energetskih pitanja. Ističe i da je rešavanje telekomunikacijskih pitanja i rominga važno za Srbiju.

Na pitanje novinara austrijeske televizije da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Vučić odgovara da je Srbija nezavisna zemlja i da zna koje su naše obaveze prema EU i šta EU očekuje kad su sankcije u pitanju, ali i da Srbija svoj primer sa pitanjem teritorijalnog integriteta i da je bila napadnuta 1999. godine.

Na konstataciju novinara da je Srbija previše bliska Rusiji, Vučić odgovara da je Srbija nezavisna zemlja.

“Lako je izneti lažne i fabrikova optužbe protiv Srbije. Samo da vam kaže, ja verujem da ste svi pročitali, pre 9-10 meseci da će Srbija po nalogu Rusije napasti zemlje u region kako bi izazvala dodatne nesigurnosti i nestabilnost u regionu. A mi smo sve to osporili, ne samo rečima već i našim postupcima. Ali na kraju istina izađe na videlo, a to je da je Srbija nezavisna zemlja, na evropskom putu i tamo će i ostati,” zaključio je Vučić.


Izvor:nezavisni.rs