Protesti širom Srbije: Jake poruke stižu sa Trga Nikole Pašića u Beogradu

  • Nezavisni.rs
  • 2022-12-01
  • Komentari isključeni za Protesti širom Srbije: Jake poruke stižu sa Trga Nikole Pašića u Beogradu

Više stotina nastavnika okupilo se na Trgu Nikole Pašića u Beogradu gde je počeo protest za bolji položaj profesora u Srbiji. Okupljanja su i u drugim gradovima širom naše zemlje.


Na glavnom transparentu piše “Odbranimo profesiju nastavnika”. A na jednom se navodi “ja sam samo profesor, proveravaju me roditelji, staratelji i pedagozi.”

– Želimo da se nastavnici, ali i učenici međusobno, zaštite od nasilja u školama. Procedura je jako spora i treba da se promeni. Formirana je radna grupa i mi sindikati ćemo maksimalno dati doprinos – kaže za Telegraf.rs Vladanka Katić iz Unije sindikata.

Kako nam je jedna profesorka rekla, ugrožen je status nastavnika, a birokratija kojom su preopterećeni ih ubija.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

– Obespravljeni smo godinama, na margini, niko nas ne poštuje, od roditelja do učenika, a zna se šta je stub društva. Situacija može da se poboljša tako što će da se reše platni razredi, da se uredi sistem kažnjavanja, da nas ne opterećuju sa administracijom, birokratija nas ubija. Roditelji i deca imaju sva prava, a mi ništa – poručila je.

Svetislav Čalović, profesor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” istakao je da su nastavnicima ruke vezane a sistem nefunkcionalan.

– Ne služi ni deci ni profesorima ni roditeljima ni državi. Zajedno srljamo u propast. Nastavnik je prepušten sam sebi, potrebno je pokretati disciplinske postupke, pojačan vaspitni rad, svaki prijavljen incident etiketira nastavnika. Trpimo nevaspitane i bahate đake, krijemo neprijatne situacije… – nabrojao je on.

Podsetimo, nasilje u školama, na čelu sa slučajem u Trsteniku kada su đaci napali profesorku i izmakli joj stolicu, pokrenulo je lavinu.

Osim osude javnosti, stiže i otvorena podrška sindikatima da istraju u zahtevima.


Izvor:nezavisni.rs