Provokacija Prištine u slučaju zastave sa teritorijom KiM

Licemerno je što je Svetska fudbalska organizacija pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije zbog toga što je u našoj svlačionici na Svetskom prvenstvu u Kataru okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku “Nema predaje”.


Zamislite da Ukrajina kaže “Krim je Ukrajina, nema predaje”. Da li bi neko kaznio i izbacio Ukrajinu?

Ovako je na vesti iz Katara da naš savez verovatno očekuje kazna Disciplinske komisije FIFA, reagovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“SRAM VAS BILO, uvredili ste ljude koji se bore za potomstvo”: Seka Aleksić odbrusila Obradoviću (FOTO)
– Šta je tu uvredljivo što je neko rekao nema predaje? Pa šta treba da kažu, da će da se predaju? Drugo, oni govore o fudbalu i “nema predaje” se odnosi na fudbalske utakmice. Mi smo od Brazila izgubili i očekivalo se da izgubimo, ali nas sada čekaju odlučujuće utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom – rekao je Dačić. – UN nisu priznale Kosovo. Srbija je međunarodno priznata država i članica UN, sa Kosovom i Metohijom kao njenim delom. Šta je tu nešto što nije u skladu sa međunarodnim pravom i što je uvredljivo? Ovo je pokazatelj koliko nema principa već ima dvostrukih standarda i aršina.

Predstavnici fudbalskog saveza nepriznate države Kosovo, koju su u svoje članstvo primili UEFA i FIFA, žalili su se svetskoj kući fudbala na, kako su naveli, “provokaciju i diskriminaciju od strane Fudbalskog saveza Srbije”. Iz Ciriha je preksinoć reagovala Disciplinska komisija FIFA i odmah otvorila istragu povodom prijave. Čeka se konačna odluka koja će biti doneta najverovatnije posle utakmice sa Kamerunom.

– FSS se neće oglašavati povodom pokretanja postupka od strane Disciplinske komisije FIFA – kratko je za “Novosti” poručio generalni sekretar Jovan Šurbatović.

Inače, i na prethodnom Mundijalu u Rusiji naš fudbalski savez i tadašnji selektor Mladen Krstajić su bili pod istragom, a zatim i kažnjeni zbog protesta posle skandaloznog suđenja Nemca Feliksa Briha na meču sa Švajcarskom, kada nije dosudio očigledan penal nad Aleksandrom Mitrovićem. Krstajić je posle te utakmice izjavio da bi Briha najradije poslao na sud u Hag, pa su on i FSS zbog “političke konotacije” kažnjeni sa po 10.000 dolara.


Izvor:novosti