“NA IVICI SMO SUKOBA” Predsednik Vučić najavio tešku krizu u narednim danima

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-21
  • Komentari isključeni za “NA IVICI SMO SUKOBA” Predsednik Vučić najavio tešku krizu u narednim danima

Vučić je posle sastanka sa predstavnicima EU i Prištine u Briselu, koji su trajali duže od sedam sati, rekao da nije postignut apsolutno nikakav dogovor.


– Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su menjani tekstovi koje smo prihvatili, ali albanska strana bi uvek dodavalanešto što je bilo jasno da nije moguće- objasnio je on u izjavi novinarima.

Najavio da će sačekati izjavu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja, šta će biti njegov savet i da će se zatim obratiti građanima.

Predsednik je u zgradi Predsedništva sazvao konferenciju za novinare.

– Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom namerom i da razgovara i da se dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i da po svaku cenu sačuvamo mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona. a se toga ne stidim, a video sam da su mnogi danas govorili o spletkama i ponižavanju, a mi smo se ponašali odgovorno jer nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća.

– Smatrali smo da je važno da damo sve od sebe i prihvatamo kompromisna rešenja, a to je za nas nešto što je važno. Dali smo sve od sebe, ja sam u jednom trenutku Borelju i Lajčaku rekao da nema ništa od ovoga i da će vreme samo prolaziti – rekao je Vučić.

Kaže da su se predstavnici Srbije ponašali odgovorno jer smatra da nema majke koja bi želela da joj se dete vrati u kovčegu.

– Kompromis za nas nije loša reč – rekao je on i naveo da je Srbija dala sve od sebe i u više navrata prihvatala nove zahteve.

Predsednik kaže da je posle sat i po vremena znao da nema ništa od dogovora, imajući u vidu ponašanje prištinske strane.

On kaže da je potvrdio da Srbija nema problem sa “KS tablicama” i da je spremna da ih prihvati, imajući u vidu da su statusno neutralne. Tada je druga strana reagovala burno.

– Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme, ali moramo da implementiramo ono što je već potpisano, što je na snazi. Kada to kažete, odjednom vidite svu suštinu problema. Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti ZSO, ali tek kad prihvatimo njihovu tzv. nezavisnost. Oni ne shvataju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma i da to što su potpisale dve strane, uz potpis EU… Kako da im verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nisu u stanju da poštuju ono što je potpisano u prošlosti? – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je bolje 100 godina da razgovaramo, nego jedan dan da se sukobljavamo.

– Očigledno je da neko drugi mesecima planirao sukobe. Nije slučajno što je večeras sve što postoji od policije u Prištini je poslato na četiri destinacije. Svuda su postavili svoje specijalne jedinice. Za nas je problem što Srbi dovoljno dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim aktom. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije i ja ću večeras ponovo imati sastanke sa Mojsilovićem i Vučevićem, a onda ću od 11 sati večeras imati sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije. Moja molba njima je da pokušamo da sačuvamo mir – rekao je Vučić.

On je rekao da moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku.

– Kada imate posla sa neodogovrnim ljudima koji se igraju životima tuđe dece sa takom lakoćom… Danas sam video koliko puta je Žozep Borelj upozorio predstavnike Prištine da imaju obaveštajne podatke o situaciji na terenu. Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke da je situacija na ivici sukoba. Srbi moraju da razumeju našu molbu i naš zahtev. Zato ću do kasno u noć da ostanem. Još jednom molim međunarodnu zajednicu i zapadne sile koje su uvek imale uticaj na Prištinu da pokušaju da ga iskoriste i da pokušaju da Kurtija i druge i Prištini privedu poznaniju prava i da sačuvamo mir – rekao je Vučić.

On kaže da je zahvalan predstavnika EU zbog strpljenja koje su pokazali.

– Ja njima nemam šta da zamerim. Čak i kada su Albanci želeli da sve uvežu u sporazum o stabilizaciji odnosa, ja sam rekao da nema problema, ali da se stavi da je neophodno da se implementira ono što je već potpisano. Kada dođete do te teme, oni kažu da je to potpisala bivša vlast. Vi tada možete samo da čupate kosu i ne znate šta ćete sa sobom. To nema smisla. Uz svu moju zabrinutost, radićemo sve što možemo i uvek ćemo biti spremni za kompromisna rešenja i nastavak razgovora – kazao je predsednik.


Izvor:nezavisni