Benzinci i dizelaši će biti zabranjeni, a sada je definitivno potvrđeno od koje godine

  • Nezavisni.rs
  • 2022-10-31
  • Komentari isključeni za Benzinci i dizelaši će biti zabranjeni, a sada je definitivno potvrđeno od koje godine

Uprkos tome što su nedavno analitičari ustanovili da će se ovaj plan teško ostvariti iz realnih i praktičnih razloga, Evropski parlament je juče doneo zvaničnu odluku – posle 2035. godine u EU više se neće prodavati vozila s motorima na benzin i dizel gorivo.


vropska unija postigla je juče konačni dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizel automobila od 2035. Cilj zakona je borba protiv klimatskih promena i brži prelazak na električna vozila.

Pregovarači zemalja EU, Evropskog parlamenta i i Evropske komisije koja sastavlja nove zakone, složili su se da proizvođači automobila moraju da postignu nultu emisiju CO2 do 2035, čime će se, kako navodi Auto Klub, onemogućiti prodaja novih vozila na fosilna goriva u 27 zemalja.

„Ovaj dogovor je dobra vest za vozače automobila. Nova vozila s nultom emisijom postaće jeftinija, što će ih učiniti pristupačnijim i dostupnijim svima‘ – smatra glavni pregovarač Parlamenta Jan Huitema.

Postignut je dogovor da se do 2030. godine za 55% smanji emisija CO2 iz novih automobila, a do 2035. treba postići nultu emisiju, piše dnevnik.hr.

Kako regulatori povećavaju pritisak na proizvođače automobila da smanje emisiju štetnih gasova, mnogi su najavili ulaganja u elektrifikaciju. Šef Volkswagena Thomas Schaefer je rekao da će od 2033. marka proizvoditi samo električne automobile u Evropi.

Kako navodi Rojters, zakon je naišao na priličan otpor kada je predložen u 2021, a evropsko udruženje automobilskih proizvođača ACEA upozorilo je na zabranu određene tehnologije i predložilo da motori s unutrašnjim sagorevanjem i vozila na vodonik budu važan šraf u prelazu na niske emisije štetnih gasova.

Podsetimo da je pre svega par dana objavljena analiza koja jasno ukazuje da će se ovi planovi teško ostvariti. Ukratko, prelazak na električna vozila ide katastrofalno loše iz tri razloga: nedostaka delova, visokih cena i slabe infrastrukture.


Izvor:agencije