Ruski avioni štite granice Belorusije, Zaharova – NATO sve bliži sukobu!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-10-20
  • Komentari isključeni za Ruski avioni štite granice Belorusije, Zaharova – NATO sve bliži sukobu!

Vazdušne snage Rusije nadgledaju granice svog saveznika Belorusije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Belorusije.


“U ovom trenutku ruska avijacija iz regionalne vojne grupe izvodi rutinske patrole vazdušnih granica Savezne države”, navodi se u saopštenju.

Zaharova: Isporuka oružja Kijevu približava NATO sukobu

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da vojna podrška Kijevu i isporuke oružja Ukrajini približavaju NATO zemlje otvorenom sukobu sa Rusijom. “Izgleda da se zemlje NATO-a utrkuju u snabdevanju kijevskog režima oružjem i municijom, obezbeđivanjem obaveštajnih podataka, obukom personala i izdavanjem uputstava o izvođenju borbenih dejstava, čime se sve više približavaju opasnoj liniji direktnog oružanog okršaja sa Rusijom”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

NATO: Reagovaćemo ako Rusija ugrozi Finsku i Švedsku

NATO saveznici će delovati ako Švedska ili Finska budu pod pritiskom Rusije ili nekog drugog protivnika pre nego što postanu punopravne članice Alijanse, izjavio je u danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Nezamislivo je da saveznici ne bi reagovali ako Švedska i Finska budu pod bilo kojim oblikom pritiska“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Šolc: Putin neće postići svoje ratne ciljeve

Ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini neće postići svoje ratne ciljeve, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Obraćajući se u Bundestagu, Šolc je rekao da će se Ukrajina uspešno odbraniti i da će je Nemačka u tome podržati oružjem, finansijski i na sve druge načine, sve dok to bude potrebno.

“Putin je verovao da može razjediniti Evropljane, ali je postigao suprotno”, poručio je Šolc.

Na udaru i Nikolajev

Gradonačelnik Nikolajeva Vitalij Kim saopštio je da je grad rano jutros granatiran, ali da zasad nema žrtava.

Granatirana škola u Zaporožju

Ruski projektil rano jutros pogodio je školu u Zaporožju na jugu Ukrajine, javljaju lokalni zvaničnici.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, kaže da je ruski projektil pogodio “specijalizovanu školu” u selu Komjušuvaka oko 7:20 ujutro.

Informacija o mogućim žrtvama još uvek nema.

“Odje*ite. Svi se sećamo 2008.”

Na ulicama gruzijske metropole Tbilisija ruski jezik se može čuti na svakom koraku. A Gruzijci, blago rečeno, zbog toga nisu najsrećniji i imaju samo teške reči za Ruse.

Kijev u strahu od napada

Gradska uprava Kijeva proglasila je danas u ranim jutarnjim časovima upozorenje zbog opasnosti od vazdušnog napada. „Pažnja! Molimo sve da hitno krenu u skloništa civilne zaštite“, saopšteno je na zvaničnom Telegram kanalu gradske uprave.

Od danas ratno stanje u četiri ukrajinske oblasti

U četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija nedavno anektirala od danas je na snazi ratno stanje.


Izvor:agencije