Đukanoviću nisu dozvolili ni da progovori

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je nakon današnje kratke sednice Skupštine, gde nije usvojen dnevni red, zbog čega nije raspravljano o njegovom predlogu o skraćenju mandata Skupštini, ponovo verbalno napao Rusiju i Srbiju, optužujući ih za težnje da prekroje granice Crne Gore.


Đukanović je rekao da je parlamentarna većina mogla da za 30 dana podnese dokaze da ima većinu za mandatara.

– Taj rok je prošao i sada je odgovornost na parlamentu za institucionalnu paralizu Crne Gore. Oni koji ne žele dobro Crnoj Gori žele institucionalnu paralizu Crne Gore, zato nijedan od 18 kandidata za Ustavni sud nije izabran. Da bi se dokazala teza velikosrpskog nacionalizma i da Crna Gora treba da se vrati u sastav Velike Srbije što su želje i imperijalne Rusije i Velike Srbije. Da Rusija dobije svoju luku na Balkanu, i Velika Srbija da se konstituiše u novim granicama, da obezbedi to što im je namera, da obezbedi da svi Srbi budu u jednoj državi. Jasno je da oni danas imaju izvođača radova u Crnoj Gori na tom planu. Izvođač radova je aktuelni predsednik Vlade. Je l’ to treba još nekom crtati ili se to vidi – rekao je Đukanović novinarima.

On kaže da je politička odgovornost jasno locirana u dokumentu, i da će predsednik Vlade Dritan Abazović morati da razmišlja kako da izađe iz ćorsokaka ukoliko ne želi da i “sam bude saučesnik u izvršavanju obaveza prema onima koji žele da Crne Gore nema”.

Milo Đukanović kaže da vrlo pažljivo sa grupom domaćih specijalista za ustavno pravo pokušava da tumači Ustav Crne Gore, i da je jasno da je Ustav nedorečen i neprecizan u nekim odredbama.

– Nemam zamerke prema ustavopiscima, oni nikada ne mogu dosmisliti sve ono u šta vas može uvesti ovako neodgovorna vlast. Pokušaćemo da dođemo do valjanog i održivog odgovora da li postoji odgovornost za još neku inicijativu države – zaključio je on.

Podsećamo, Đukanović se uzalud posle dva dana neizvesnosti pojavio u Skupštini. Sednica na kojoj je trebalo, na njegov zahtev, da se raspravlja o skraćenju mandata ovog saziva, trajala je tako kratko, da on nije ni dobio priliku da iznese svoje argumente.

Naime, za usvajanje dnevnog reda, na kojem je ovo bila jedina tačka, glasalo je 39 poslanika, protiv je bio 41, nije bilo uzdržanih. Time je okupljanje poslanika automatski završeno.

Ovim, predlog Đukanovića nije dobio većinu, te stoga neće biti ni skraćenja mandata Skupštine.


Izvor:novosti