MUČI VAS NADUTOST? Evo koja hrana pomaže!

Postoji više razloga zašto nastaje nadutost stomaka, a mnogi u rešavanju ovog problema prvo posegnu za tabletama. I to ne mora da bude loše. Međutim, postoje i prirodne namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv nadutosti.


Prilikom jela, žvakanja žvake ili pijenja na slamčicu ne gutajte vazduh, jer to može da bude uzrok neprijatnog nadimanja

Banane
Banane su takođe rudnik kalijuma. Jedno istraživanje je pokazalo da su se žene koje su jele bananu pre svakog obroka manje nadimale od onih koje nisu. Istraživači smatraju da je to zato što potpomažu određene crevne bakterije koje utiču na smirivanje proizvodnje gasova.

Avokado
Ovo voće u obliku kruške prepuno je kalijuma. Vašem telu je potreban ovaj mineral kako upravljalo nivoima natrijuma, što zauzvrat kontroliše količinu vode koju zadržavate. Što bolje taj sistem funkcioniše, manje ćete imati nadimanja.

Kefir
Ovaj fermentisani proizvod je sličan jogurtu, a prema istraživanjima utiče na smanjenje gasova za čak 70 odsto. Kefir pomaže u razgradnji mlečnog šećera koji može biti uzrok nadimanja i bolova.

Špargla
Poznata je po tome što vam zbog nje urin ima neugodan miris. Špargle su dobar izvor inulina, nerastvorljivih vlakana koje hrane dobre bakterije u crevima i pomaže vam da ostanete redovni.

Komorač
Ovo korenasto povrće i njegovo seme imaju jedinjenje koje opušta grčeve u vašem probavnom traktu. Sa manje grčeva, gasovi mogu lakše da prođu kroz creva, tako da se nadutost i ne stvara.

Kurkuma
Ovaj začin koji kariju daje žutu boju sadrži dobar deo jedinjenja kurkumina. Istraživanja pokazuju da kurkumin može smanjiti simptome IBS-a, ublažavajući nelagodnost, regulišući probavni sistem i smanjujući nadimanje.

Čaj od nane
Novija istraživanja pokazuju da čaj od nane može pomoći da se opuste mišići u vašem probavnom sistemu. Tako creva imaju više pokreta, što pomaže u guranju gasova kako bi se ublažila nadutost. Čaj od nane možete piti bio on hladan ili topao, mlak (nikako vreo), to je prihvatljivo za smanjenje nadutosti.

Paradajz
Ishrana koja uključuje paradajz će vam dati likopen, antioksidans koji deluje protivupalno po celom telu. Paradajz je takođe pun kalijuma, koji smanjuje nivo natrijuma koji izaziva nadutost u vašem telu.

Đumbir
Ovaj ljutkasti koren posebnog ukusa pokreće vaše crevne sokove. Ovo pomaže varenju i takođe pomaže da se stomak brže prazni, što sprečava nadimanje.

Celer
Grickajte celer za povećanje hidratacije, koja utiče na aktiviranje procesa fvarenja. Kao bonus, celer takođe obezbeđuje određene flavonoide (sićušne biljne molekule) koji smanjuju upalu u vašem telu – uključujući i creva.


Izvor:žena, nezavisni.rs

Pidžame su leglo bakterija: Koliko često ih treba prati?