Pogačice sa jagodama prave se odavnina i veoma su ukusne.
Sastojci:
– 250 gr brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 kašika kristal-šećera
– 100 g putera
– 50 ml slatke pavlake
– 50 ml mleka
– 1/2 kesice vanilin šećera
– 800 g jagoda
– 50 g kristal šećera
Preliv:
– 100 ml slatke pavlake
– 1/2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Izmešajte sve suve sastojke i prosejte ih. Dodajte hladan puter iseckan na kockice i izmešajte sve prstima tako da dobijete mrvice.
Izmešajte mleko, tečnu pavlaku i vanil-šećer, pa sipajte u mešavinu s brašnom. Sve izmešajte varjačom, pa kad dobijete testo izručite ga na pobrašnjenu dasku.
Izlupkajte ga dlanovima u oblik pravougaonika. Presavijte ga na pola, ponovo izlupkajte, pa opet presavijte. Prekrite krpom i ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi.
Za to vreme, operite i očistite jagode. Iseckajte ih pospite kristal-šećerom, pa izmešajte. Prekrijte i stavite u frižider.
Ugrejte rernu na 200 stepeni. U pleh stavite pek-papir. Rastanjite testo na debljinu od oko dva centimetra, pa vadite okruglim kalupom pogačice i spuštajte ih u pleh.
Pecite petnaestak minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih na rešetku da se ohlade.
Umutite šlag sa kašikom šećera i vanilom. Svaku pogačicu rasecite na pola kao sendvič, filujte šlagom i slatkim jagodama, fil možete sipajte i preko biskvita.
Prijatno!