VOLITE ČOKOLADU? – Napravite je sami, brzo i lako!

Iako biste se uvek možda radije odlučili za neku upakovanu i slasnu čokoladu poznatog brenda, saznajte zbog čega je praktičnije napraviti čokoladu kod kuće.


Ono što vam u ovom trenutku treba jeste želja da i svoj omiljeni slatkiš uvrstite redovnije u svoju ishranu, a da pritom ne morate brinuti o tome da ugrožavate zdravlje, kilažu ili izgled. Ipak je hrana napravljena kod kuće najukusnija. Dobro, to jeste veći izazov, zahteva kreativnost i zalaganje pa i vreme, ali rezultat je sigurno pogodan na više polja.

Šta je potrebno za pravu domaću čokoladu?
Sirovi kakao je osnovni i najvažniji deo prave čokolade, tamne i punog ukusa. Ali ne onaj kakao koji možete uzeti na merenje u bakalnicama, jer je takav tek razblaženi proizvod pravog kakao zrna pritom pečenog na visokim temperaturama. A takav kakao nema ni a od onih antioksidanasa koje smo naveli.

Kakvu čokoladu najčešče jedemo?
Zapravo jedemo kombinaciju kakao putera pomešanog sa raznim biljnim uljima, a najčešće palminim. Ovo je jeftinija opcija koja stvara čokoladu, a za koju često ne izostave da kažu da je prava čokolada.

No, više je reč o šećernim tablama koje sadrže znatno više fruktoznog sirupa i sojinog lecitina. Svakako, ne spore se zdravstveni benefiti koje svaka čokolada nosi sa sobom. Od poboljšanja raspoloženja, preko boljeg rada srca i memorije.

Ipak sve to i mnogo više dolazi sa sirovim kakao prahom u čokoladi. Zašto da gubite vreme? Došlo je vreme za domaće čokolade.

Kakao prah je zapravo brža i dostupnija alternativa koja može da doprinese kvalitetu čokolade bez obzira koju ćete praviti. I za ovu mlečnu, svakako birajte kvalitetnije brendove kakao praha.

Sastojci

2 šolje kakao praha
¾ šolje kakao ili mlečnog putera
1 šolja vode
⅔ punomasnog mleka
Pola šolje žutog šećera
¼ šolje šećera u prahu
¼ kašičice soli

Priprema

Zagrejte šerpicu sa vodom dok ne proključa. Za to vreme pomešajte kakao i puter dok ne postanu glatka pasta. Sipajte pastu u vodu i mešajte dok ne postane tečna. Smesu sipajte u činiju i dodajte šećere i so. Možete sve pomešati u blenderu kako bi se masa još bolje sjedinila. Na kraju sipajte mleko i mešajte kako bi se uklonili balončići. Smesu sipajte u kalupe i ostavite u frižideru oko 6 sati.

Ukoliko recimo želite još više da unapredite ovaj recept, odnosno njen izgled i ukus možete smesu sipati u manjim slojevima, koristiti manje vode i koristiti kakao puter umesto mlečnog.

Ako želite da dodate nešto od voća ili orašastih plodova, dodajte ih u kalupe pre sipanja.

Izvor: Nezavisni.rs, Organicnet.co / Foto: cbc.ca