NOVA TEHNOLOGIJA: Sva vozila moraće da imaju ovaj sistem!

Evropske institucije postigle su u utorak dogovor o uredbi o opštoj bezbednosti po kojoj će sva nova vozila morati da imaju ugrađene nove bezbednosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.


Nove tehnologije trebale bi da smanje broj povreda i smrtnih slučajeva, od kojih je 90 odsto izazvano ljudskom greškom. Deo novih bezbednosnih komponenti već postoji i ugrađuju se u vozila više kategorije, a sada bi trebale da postanu obvezne za sve.

Uredba predviđa da svi automobili, komibiji, kamioni i autobusi imaju sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pažnje, poput upotrebe pametnih telefona tokom vožnji, inteligentne sisteme pomoći za brzinu, bezbednosni sistem za vožnju unazad uz pomoć kamere ili senzora te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće (tzv. crna kutija).

Automobili i kombiji moraće da imaju sisteme za zadržavanje u saobraćajnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosne pojaseve koji su poboljšani na osnovu testova sudara.

Kamioni i autobusti imaće sisteme za poboljšanje vidljivosti vozačima, za uklanjanje mrtvog ugla, kao i sisteme na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih učesnika u saobraćaju, posebno pri skretanju kamiona.

Novu uredbu sada i formalno trebaju da potvrde Veće EU i parlament. Nova bezbednosna pravila postaće obvezna od 2022. godine, osim zahteva za direktnu vidljivost na kamionima i autobusima te povećanog područja zaštite od udarca glavom na automobilima i kombijima, koji će se uvesti kasnije zbog nužnih konstrukcijskih izmena.

Prema procenama Komisije, nove bezbednosne mere mogle bi do 2038. godine da spasu više od 25.000 života i da spreče najmanje 140.000 teških povreda.

Nove napredne bezbednosne komponente neće samo štititi ljude na evropskim putevima, nego će i vozačima pomoći da se postupno naviknu na nove sisteme pomoći pri vožnji. Sve veći nivo automatizacije ima znatan potencijal za ispravljanje ljudskih grešaka i nudi nova rešenja za mobilnost starijih osoba i osoba s telesnim oštećenjima. Sve bi to trebalo da poveća poverenje javnosti i prihvatanje automatizovanih automobila i da podupre prelaz na autonomnu vožnju, navodi Komisija.

Izvor: n1 / Foto: pixabay