KOSTA – Najsurovije dete masovni ubica u istoriji sveta

Kosta Kecmanović (13), koji je u sredu ujutru ubio osmoro vršnjaka i čuvara u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, najsurovije je dete masovni ubica u istoriji sveta.


Među svim masovnim ubicama na svetu mlađim od 14 godina, što je u Srbiji inače zakonska granica ispod kojeg dete ne može da bude krivično odgovorno za zločin bez obzira na broj žrtava, niko nikad nije ubio toliko žrtava kao Kecmanović.

Na listi dece masovnih ubica do 14 godina starosti, koja su za sobom ostavila najmanje četiri žrtve, dosad su se nalazila samo tri imena.

Ispovest dečaka koji je bio na listi ubice iz škole: “Ne znam zašto se moje ime našlo tu”

1) Kajl Alvud je 2019. ubio petoro članova svoje porodice kada je podmetnuo požar u kući u Ilinoisu, u SAD. U to vreme imao je samo 9 godina.

2) Endrju Golden (11) je u društvu saučesnika Mičela Džonsona (13) 1998. godine u srednjoj školi u Arkanzasu ubio četvoro učenika i jednog nastavnika, a još 10 ranio.

3) Brazilac Marselo Eduardo Bovo (13) je 2013. u Sao Paolu ubio četvoro ljudi, posle čega se ubio.

Na ovom spisku bi mogla da se nađe i Nemica Ida Šel (13), koja je davne 1907. ubila šest beba u Minhenu. Ipak, ona je ubijala u dužem vremenskom periodu, pa više spada u kategoriju serijskih ubica, nego masovnih.

Iako je svaki od ovih zločina bio užasan sam po sebi, svi oni po broju žrtava blede pred masakrom koji je u sredu počinio Kosta Kecmanović. Ovaj 13-godišnjak je ubio devetoro: sedam devojčica, jednog dečaka i jednu odraslu osobu, školskog čuvara.

Dete-ubica kakvog svet ne pamti 65 godina
Inače, poslednji masovni zločin ovih razmera koje je počinio neko bar približnog godišta kao Kecmanović, dogodio se pre čak 65 godina, u Sjedinjenim Državama.

Te 1968. godine je devojčica Karil En Fugejt, u trenutku zločina godinu starija od Koste Kecmanovića, sa ubicom Čarlsom Starkvederom (19) u krvavom pohodu ubila 11 ljudi. Posle hapšenja je postala najmlađa žena u istoriji SAD kojoj je suđeno i koja je osuđena za najteži oblik ubistva. Osuđena je na doživotnu robiju, ali je izašla na uslovnu slobodu 1976. godine.

Ipak, i ovaj jezivi zločin ne može da se uporedi sa jučerašnjim masakrom u Beogradu, jer su ga zajedno počinile dve osobe, dok je Kecmanović sve isplanirao, organizovao i sproveo sam.

Najsuroviji maloletnici masovne ubice u istoriji
Ako se u obzir uzmu i druge masovne ubice stare od 14 do 18 godina, koje srpski zakon vodi pod kategorijom maloletnika, Kecmanović je i na toj listi jedan od najsurovijih.

Više osoba od Kecmanovića ubio je 2009. godine Tim Krečmer (17), kada je pucnjava u srednjoj školi u Nemačkoj okončana sa 16 žrtava. Napadač Krečmer se ubio, a oružje je takođe bio uzeo od oca, kao i Kecmanović.

Jedan od onih koji takođe više spadaju u kategoriju serijskih ubica bio je Huan Fernando Hermosa Suarez iz Ekvadora, poznat kao Ninjo del Teror. Suarez je sa 15 godina osnovao bandu koja je za samo četiri meseca ubila 8 taksista, 11 pripadnika gej populacije, jednog kamiondžiju, njegovog poznanika i još dve žrtve. Ukupno 22 osobe.

Džefri Džejms Vajz (16) je bio učenik srednje škole Red Lejk u Minesoti, u SAD. On je 2005. ubio svog dedu i dedinog saputnika, pre nego što je otišao u srednju školu i ubio još sedmoro ljudi, ukupno devetoro. Posle zločina se ubio, piše Blic.

Erik Borel (16) je bio srednjoškolac koji je 1999. ubio svoju porodicu, a posle toga još 12 osoba u jednom selu u Francuskoj. Iza sebe je ostavio ukupno 15 žrtava. I on se posle zločina ubio.

Svima su nam u sećanju i masovna ubistva u školama u Sjedinjenim Državama. Ipak, medijski najpraćenija među njima počinile su punoletne osobe. U Kolumbajnu se radilo o dvojici 18-godišnjakinja, dok je masakr u osnovnoj školi u Sendi Huku počinio 20-godišnji napadač, objavio je Blic.


Izvor:blic