OD 1. JANUARA POSTAJE OBAVEZNO Siniša Mali: Najvažnija promena u poslednjih 20 godina

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-18
  • Komentari isključeni za OD 1. JANUARA POSTAJE OBAVEZNO Siniša Mali: Najvažnija promena u poslednjih 20 godina

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, otvarajući konferenciju “E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu”, da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u poslednjih 20 godina.


– Mi smo na planu uvođenja e-Faktura ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije koja će ih uvesti 2026, ispred Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifiklovala u parlamentu.

Mi u ovom trenutku imamo preko 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu, koja je već u sistemu elektrnskih faktura i najveći broj privrednika – istakao je Mali.

– Pozivam sve privrednike koji su u sistemu PDV-a, a još nisu prešli na elektronske fakture da urade to što pre, jer je od 1. januara naredne godine obavezno korišćenje eFaktura za sve koji su u sistemu PDV, apelovao je ministar finansija.

Koristi su, kaže, ogromne, jer je sistem besplatan i transparentan, i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica.


Izvor:alo