MOSKVA POTVRDILA: U Ankari održani tajni rusko-američki pregovori

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-14
  • Komentari isključeni za MOSKVA POTVRDILA: U Ankari održani tajni rusko-američki pregovori

U Ankari su danas na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država održani rusko-američki pregovori, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


– Ovi pregovori su zaista održani – potvrdio je portparol za Sputnjik.

Peskov, međutim, nije otkrio nikakve druge detalje razgovora.

Prethodno su zapadni mediji javili da su se u Ankari sastali direktor CIA Vilijam Berns i direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

List Komersant preneo da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posledicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, ne vodi nikakve pregovore s Nariškinom, preneo je Rojters.

– On ne vodi pregovore niti razgovara o rešavanju rata u Ukrajini – rekao je zvaničnik, dodajući da će Berns pokrenuti pianje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

Američka košarkašica i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje Britni Griner uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji, a osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Advokat Aleksandar Bojkov, koji zastupa Grajnerovu je izjavio ranije da bi Amerikanka mogla biti deo razmene zatvorenika između SAD i Rusije.

Prema rečima zvaničnika Bele kuće, ukrajinske vlasti su pre Bernsovog puta u Tursku bile obaveštene.

Poslednji put ruska i američka delegacija sastale su se u Ženevi 10. januara radi razgovora o bezbednosnim garancijama.


Izvor:novosti