HAOS U HRVATSKOJ: Američki vojnici silovali Hrvaticu, policija NE MOŽE NIŠTA!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-11-09
  • Komentari isključeni za HAOS U HRVATSKOJ: Američki vojnici silovali Hrvaticu, policija NE MOŽE NIŠTA!

Američki vojnici sa nuklearnog nosača aviona „DŽordž Buš“ napravili su veliki skandal u Hrvatskoj.


Oni su u jednoj kući kod Trogira napravili zabavu, a jedna pripadnica američke vojske prijavila je komandi da je na njoj silovana, pišu hrvatski mediji.

Prošlog vikenda, dok su stotine američkih vojnika, članova posade nosača aviona koji se usidrio u splitskoj luci, na ulicama i u lokalima tog hrvatskog grada provodili slobodno vreme, grupa njih iznajmila je kuću s bazenom i saunom na području Marine kod Trogira, piše Slobodna Dalmacija.

Mladi vojnici zabavljali su se, a onda je po povratku na nosač aviona jedna pripadnica američke vojske, stara dvadesetak godina, svom nadređenom oficiru prijavila da je silovana na toj zabavi.

Silovanje se, po priči žrtve, dogodilo u sauni u kojoj su u tom trenutku bili ona, te još jedna njena koleginica i kolega, a neko od njih dvoje je žrtvi bez njenog pristanka gurao prste u polni organ, navodi Slobodna Dalmacija.

Komanda nuklearnog nosača, odnosno, njihova vojna policija odmah je pokrenula istragu, a od splitske je policije već u nedelju 6. novembra zatražena pomoć, odnosno obavljanje uviđaja na mestu događaja, pregled eventualnih snimak video-nadzora, razgovori s vlasnikom kuće…

Dan kasnije, 4.930 vojnika koji služe na nosaču aviona isplovilo je iz Splita u nepoznatom pravcu, a s njima i žrtva i mogući krivac.
Hrvatski mediji navode da je njihova policija u ovom slučaju bila nemoćna.

– A šta bi se dogodilo da je žrtva naša državljanka ili da je neko od tih američkih vojnika počinio ozbiljnije krivično delo, da je nekog našeg ubio ili teško ozledio? Da li bi u takvim situacijama ikakvog smisla imala prijava domaćim vlastima i policiji ili bi se u takvoj situaciji vojnik izvukao bez posledica? Ovakva su pitanja logična i ovakve su situacije teoretski moguće s obzirom na brojnost američkih vojnika koji sve češće dolaze u Split i Dalmaciju na odmor – navodi Slobodna Dalmacija.

Hrvatski medij podseća na događaj iz 2006. godine kada je dvadesetogodišnji pijani pilot sa američkog nosača aviona „Enterprajz“ provalio u kuću tada 85-godišnje Splićanke na Bačvicama, te je zgrabio dok je spavala, bacio je na pod i maltretirao sve dok joj nisu dva u pomoć priskočila dvojica komšija koja su čula njeno zapomaganje.

Nakon što je pozvana splitska policija, na mesto incidenta stigli su i američki vojni policajci koji su pilota uhapsili i odveli na brod u pritvor, a navodno je posle dobio nečastan otpust. Ćerka napadnute žene kasnije je medijima kazala kako je američki pravnik s nosača aviona tada ponudio porodici izvinjenje i 1.000 dolara odštete za vrata koja je pilot oštetio dok ih je razvaljivao metalnom šipkom. Porodica je, sa druge strane, smatrala da je potpuno neprihvatljivo da se vojnik u Hrvatskoj zbog ovog napada izvuče nekažnjeno.

– Kako je bilo tada, tako je i danas. Američki vojnici „nedodirljivi“ su u Hrvatskoj što se tiče njihove krivične odgovornosti. I tako je već 14 godina, odnosno od 2008. godine kada je hrvatski Sabor doneo Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Hrvatske i Vlade SAD-a o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj – navodi Slobodna Dalmacija.

Prema odredbama tog sporazuma, Hrvatska se odrekla prava primene krivične jurisdikcije nad američkim vojnicima. Hrvatska ima pravo da u posebnim okolnostima ne pridržava ovog sporazuma, ali dve vlade moraju da se u tom slučaju saglase ko ima jurisdikciju.


Izvor:novosti,sputnik