JAČA IMUNITET: Ovo voće je idealno za predstojeće zimske dane

  • Nezavisni.rs
  • 2022-10-14
  • Komentari isključeni za JAČA IMUNITET: Ovo voće je idealno za predstojeće zimske dane

Pored raznolike hrane, koja je veoma česta u zimskom periodu, potrebno je imunitet jačati i voćem koje je bogato raznim vitaminima, a najbolja u ovom periodu je narandža.


Narandže su bogate mineralima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum od kojih svaki ima svoju veoma važnu ulogu u očuvanju organizma. Kalijum je zadužen da čuva kosti, dok je kalijum dobar za nervni sistem i mišićna tkiva, kao i za održavanje ravnoteže vode u celom organizmu.

S obzirom na veliku količinu vitamina C koji u sebi ima, narandža je odlična u zaštiti protiv prehlade. Preporučena dnevna doza je jedna voćka, a za pušače, koji nikotinom ubijaju vitamin C je tri narandže svakog dana za održavanje zdravlja.

Narandža se sastoji od 86 odsto vode, zbog čega veoma brzo zasite organizam i održavaju ga hidriranim. Ukoliko želite da kupite što sočnije i slađe narandže, bilo bi dobro da birate one sa što manje hrapavom korom – to je znak da su baš onakve kakve ste tražili!

Osim što hidrira, hrani kosti, kožu, bebe u stomaku svojih majki, štiti od prehlade, narandže mogu i da nas sačuvaju od moždanog udara. Beli deo kore je zadužen za to.

Naime, u unutrašnjem, belom delu kore narandža čuva flavonoide – moćne aktioksidante koji smanjuju rizik od moždanog udara.


Izvor:magazin