PUTIN POTPISAO UKAZ O PRIPAJANJU ČETIRI TERITORIJE

U Kremlju je održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.


Putin je rekao da je narod doneo odluku, i da je siguran da će Duma podržati ulazak novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

– To je volja miliona ljudi. To je njihovo pravo, pravo na samoopredeljenje i pravo koje je zasnovano na istorijskom jedinstvu – rekao je on.

Ruski predsednik je zatražio da svi u sali ustanu u čast, kako je rekao, heroja specijalne vojne operacije, i održan je minut ćutanja.

– Nesalomivi narod Donbasa, Zaporožja i Hersona je rekao svoje. Oni postaju naši građani, zauvek – rekao je Putin nakon čega je pozdravljen gromkim aplauzom.

Predsednik Rusije je pozvao “kijevski režim da prekine ratna dejstva”.

– Izbor naroda u četiri okruga nećemo dovoditi u pitanje. Narod je doneo odluku. I danas kijevske vlasti moraju da poštuju tu odluku. Samo na taj način možemo doći do mira. Zaštitićemo naš narod svim silama i učinićemo sve da obezbedimo njihovu bezbednost – rekao je on.

Putin kaže da će Rusija krenuti u rekonstrukciju novih regiona, i da će im biti obezbeđen pristup penzionim, zdravstvenim i svim drugim fondovima.

– Sada želim da se obratim svima koji nas brane. Svima onima koji su mobilisani ili su se sami prijavili. Želim da objasnim zašto ratujemo, i protiv koga. Naša braća i sestre u Ukrajini su deo našeg naroda, i videli smo šta Zapad sprema celom čovečanstvu. Spustili su maske – kaže on.

Predsednik Rusije je podsetio na beznadežne, hladne i gladne godine devedesetih, ali je rekao da se Rusija uzdigla.

– Zapad je uvek želeo da razbije našu državu. Ne da im mira to što postoji velika država sa velikim prirodnim bogatstvima. Zapad je spreman na sve kako bi sačuvao neokolonijalni sistem, i zaštitio vlast dolara i tehnološkog diktata – kaže Putin.

Predsednik Rusije ističe da Zapad stvara vazale, potkupljuje vlasti raznih zemalja, ili ih ruši do temelja, ako se ne potčine.

– Oni žele za nas ne slobodu, već da nas pretvore u koloniju. Hoće da razgrabe sve, a ne saradnju na jednakim osnovama. Ugrožavaju ih naša kultura i filozofija. NJima nije potrebna Rusija, ona je potrebna nama – rekao je on.

Vladimir Putin je podsetio da će Rusija zaštiti svoje vrednosti i svoju otadžbinu.

– Rusija je velika hiljadugodišnja država. Zapad je porušio princip nepovredivosti granica. I sada na svoju ruku određuju ko ima pravo na samoopredeljenje, a ko nema. Nema nikakvog moralnog prava, slobode i demokratije na Zapadu – kaže predsednik Rusije.

Putin kaže da iako zapadne zemlje tvrde da donose demokratiju drugim zemljama, one rade upravo suprotno.

– Oni su lažljivi i licemerni. Amerika je jedina zemlja u svetu koja je dva puta bacila nuklearnu bombu, na Hirošimu i Nagasaki. U sadejstvu sa Britancima su u ruševine pretvorili gradove poput Drezdena i Hamburga. Hteli su da zaplaše naš narod i ceo svet – kaže on.

Ruski predsednik ističe da su Amerikanci bombama zasipali Korejance i Vijetnamce, i dan danas okupiraju Nemačku, Japan i Koreju.

– Anglosaksoncima su malo sankcije. Prešli su na diverzije, i izazvali eksploziju na gasovodu Severni tok 2. Diktat Amerike se zasniva na gruboj sili i pravu jačeg – kaže Putin.

Zapad vodi ekonomski blickrig protiv Rusije, rekao je Putin, i dodao da ipak postoje države koje su izabrale razumni put saradnje sa Rusijom.

Ruski predsednik je poručio zapadnim zemljama, govoreći o dolaru, da papirom nikoga neće moći da nahrane, i da im je potrebna hrana.

– Slom zapadne hegemonije koji je počeo je nezaustavljiv. Polje boja na koje nas je pozvala sudbina je borba za naš narod, za veliku istorijsku Rusiju. Za buduća pokoljenja, našu decu. Moramo ih zaštititi od čudovišnih eksperimenata. Danas nam je potrebna konsolidacija celog društva. Naše vrednosti su čovekoljublje i milosrđe – kaže on.

– Sa nama je istina, sa nama je Rusija – rekao je Putin na kraju govora.

Nakon toga su predstavnici Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti prišli Putinu, i potpisali dokumenta o pripajanju Rusiji.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina i zapadne zemlje ne priznaju rezultate referenduma.


Izvor:tanjug