Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije zbog dokumenta potpisanog sa Rusijom

  • Nezavisni.rs
  • 2022-09-26
  • Komentari isključeni za Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije zbog dokumenta potpisanog sa Rusijom

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi SAD želele da čuju objašnjenje u vezi sa dokumentom koji je potpisan u Njujorku.


Hil navodi da su SAD tokom zasedanja UN sa delegacijom Srbije imale “izuzetno dobre i plodne razgovore o globalnim, ali i ostalim političkim temama”.

“Tek nakon toga smo čuli opise tog dokumeta, još nije postao javni dokument, tako da to tek očekujemo”, rekao je Hil posle regionalnog foruma o dobrom upravljanju i antikorupcijskim politikama u vremenima geopolitičke neizvesnosti.

Ambasador Hil ističe da niko ne bi trebalo u ovom trenutku da potpisuje ništa sa Rusijom i navodi da to trenutno čine samo, kako kaže, jadni regruti koji to moraju.

“Zato nam je jako teško da razumemo postojanje ovakvog dokumenta ili protokola, ali nadamo se i očekujemo da ćemo čuti više o tome i da će to biti objašnjeno, na neki način”, rekao je američki ambasador.

“SAD računaju i na to da Srbija posmatra širu sliku i mi je podržavamo u cilju koji je sama proglasila, da postane članica, da se približi EU. Takođe, podržavamo i očekujemo da će Srbija učiniti nešto na diversifikaciji svojih izvora energije i da smanji svoju zavisnost od Rusije, koja se u velikoj meri zasniva na ucenama, i na merama pritiska”, dodao je Hil.

“Želimo da čujemo šta Srbija želi ubuduće da uradi i da vidimo kakve će odnose razvijati sa zemljom koja je brutalno napala svog suseda, a čak se koristi i pretnjama da će upotrebiti nuklearnu silu”, naveo je Hil.

“Želimo da shvatimo na čemu se temelje odnosi saradnje Srbije i Rusije”, zaključio je Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu, koji se slikao kako jede boršč u Njujorku, Hil je sa osmehom odgovorio da on u Njujorku obično bira italijansku ili kinesku hranu, ali da svako drugačije bira.


Izvor:rts