PROGNOZA IMUNOLOGA: Ovo je zatišje pred buru! Imaćemo hiljade novozaraženih dnevno!

  • Nezavisni.rs
  • 2021-07-05
  • Komentari isključeni za PROGNOZA IMUNOLOGA: Ovo je zatišje pred buru! Imaćemo hiljade novozaraženih dnevno!

Imunolog Dušan Popadić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija lakša nego pre nekoliko meseci, ali da možemo da očekujemo da je ovo zatišje pred buru.

Popadić je apelovao na mlade da iskoriste leto da se vakcinišu i dodao da ne treba strahovati od vakcine, već od bolesti.

Treba li da nas zabrinjava to što gotovo niko više ne nosi masku čak i u zatvorenom prostoru, kao i prisustvo delta soja u našoj zemlji?

Popadić je rekao da nismo dostigli 50 posto imunih ljudi, što nije dovoljno da mirno čekamo jesen.

“Građani su u zatvorenom prostoru zbog velikih vrućina, koriste se klima uređaji, i nema bitne razlike kao i kada su ljudi u zatvorenom prostoru zbog grejanja”, naveo je Popadić.

Ne vidi da će situacija sa ovakvim tempom vakcinacije biti dobra i očekuje da će na jesen biti mnogo više obolelih na dnevnom nivou, da će se broj novoinficiranih meriti hiljadama.

“Nisam posebno zainteresovan što se pojavio delta soj, koji je nešto zarazniji, već je vuhanski soj napravio dovoljno probleme. Problem je što imamo mnogo onih koji su neimunizovani”, naveo je Popadić.

Prema njegovim rečima, nalazimo se na pola puta od kolektivnog imuniteta i dosta smo daleko od tog cilja.

Dodaje da je manje od pola imunizovanih, kaže da ne znamo tačno koliko imamo imunih ljudi, ali da se pretpostavlja da je između 45-50 odsto zaštićeno.

Popadić kaže da ponašanje mlade populacije veoma zabrinjava, napominje da na jesen moramo da krenemo sa školskom godinom i da će tada biti epidemiološki problemi. Apelovao je na sve da se imunizuju da se vakcinišu tokom leta i da tako izgrade imunitet kako bi spremno dočekali jesen.

“Ja sam objašnjavao svima koji su me pitali kako vakcina radi. Ne treba strahovati od vakcine, već od bolesti. Ne znam zbog čega se mladi ponašaju tako bezbrižno, dovoljno je reći da virus izaziva upalu endotela i to može da napadne bilo koji organ, ne znamo kakve će štete naneti njihovom telu kasnije”, istakao je imunolog Popadić.

Naglašava da su sve vakcine bezbedne i da ne dovode do neželjenih efekata i nema dileme da ovo vreme treba iskoristiti za vakcinaciju.

Govoreći o eventualnoj trećoj dozi vakcine, Popadić kaže da o tome ne razmišlja, već želi da svi dobiju prvu i drugu dozu, a da ako svi prime dve doze neće biti potrebna treća.

Napominje da Srbija ima dovoljno vakcina da građani prime i treću dozu, ako bude potrebe.

Izvor:kurir