Danas je Jovanjdan – Desna ruka ovog sveca je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve

  • Nezavisni.rs
  • 2019-01-20
  • Komentari isključeni za Danas je Jovanjdan – Desna ruka ovog sveca je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve

Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava u Srbiji – po broju svečara, nalazi se na četvrtom mestu.


Radost u Hitnoj pomoći zbog posete Putina: Dogodila se neverovatna stvar, zaposleni veruju da je to zahvaljući predsedniku Rusije

Praznik Sveti Jovan Krstitelj posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Njegova desna ruka, ona kojom je zahvatio vodu iz Jordana kada je krstio Isusa Hristosa, i dalje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, a čuva se u manastiru na Cetinju.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan kume, jer se Jovan smatra uzorom poštenja.

PROČITAJTE JOŠ:
Danas su Sveti Vrači
Danas su Božićne poklade

Jovan se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu onoga koga je prorokovao.

Za ruku svetog Jovana priča se da je svake godine na dan svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Sveti Jovan se odvajkada smatrao Božjim kumom, i zato svaki čovek, na njegov dan treba da misli o svojim željama.


Izvor: Srbija Danas / Foto: Srbija Danas
PODELITE OVU VEST: