SAVET ZA NOĆAS! – Evo kako da lako svarite jaku hranu i alkohol!

  • Nezavisni.rs
  • 2018-12-31
  • Komentari isključeni za SAVET ZA NOĆAS! – Evo kako da lako svarite jaku hranu i alkohol!

Bogata tpreza, ma koliko džep bio plitak, ali i preterivanje u hrani i piću, postali su poslednjih godina slika i prilika prazničnih proslava u Srbiji.


I pored toga što uživanje u ruskoj salati, pečenju i alkoholu, predstavlja udar na želudac, podjednako kao i na novčanik, većina im i dalje teško odoleva.

Kako što lakše prebroditi iskušenja obilnih zakuski, za portal Danas.rs objašnjava nutricionistkinja Milka Raičević.

„Prvo i osnovno – nemojte biti gladni kad krenete na slavlje. Ukoliko planirate da pijete, bilo bi dobro da popijete malo maslinovog ulja ili pojedete parče hleba sa malo masti i tucane paprike. Šta god da pojedete, ukoliko kombinujete sa svežim salatama, pomoći ćete organizmu da lakše izbaci toksine. Pogubna kombinacija je uzimati belančevine i ugljene hidrate, a pogotovo instant, prerađenu hranu, poput majoneza i kečapa, zatim skrivene masnoće u testima“, navodi Milka Raičević.

Ljudi često prenebregavaju činjenicu da organizam najpre vari onu hranu koja je najteže varljiva. Npr. ako pojedete meso i uzmete rusku salatu, prvo će se svariti meso, zatim sve ono što je masno, a tek onda povrće.

Da bi proces varenja koliko toliko bio pod kontrolom bilo bi dobro nazdraviti nekim aperitivom npr. rakijom. Poželjno je da se pijucka, kao i da piće ne bude sa velikom koncentracijom alkohola ili da se popije umereno, jedno do dva piva, na primer.

„Kad god nazdravljate, bilo bi dobro da uzmete salatu, pa tek da se odlučite za nešto konkretno. Međutim, ukoliko preterate, sutradan ćete to osetiti, bićete tmurni, naduti, imaćete glavobolju, neko i dijareju. U tom slučaju bi trebalo organizam odmoriti“, savetuje sagovornica.

Dan posle slavlja

Posle slavlja bi trebalo prošetati, a poželjno je i tuširanje, kako bi se toksini izbacili preko sluzokože.

Ujutro bi trebalo uzeti sodu bikarbonu na četkicu za zube i očistiti jezik, da bude rumen. Ukoliko nemate sodu bikarbonu, bilo bi dobro uzeti maslinovo ulje i grgutati 20-30 minuta, tj. koliko ste u stanju, a potom ispljunuti taj sadržaj.

Ako znate da ste preterali u jelu, a imate slabo varenje, onda bi trebalo uzeti klistiranje, ali bi bilo dobro pre toga popiti sodu bikarbonu (oko 2 grama razmućeno u vodi), pod uslovom da nemate visok pritisak. Ukoliko osećate potrebu za hranom, onda sodu bikarbonu možete popiti sa cimetom, a ako želite da smirite želudac, onda sa mentom.

Treba voditi računa da budete na detoksikaciji čitav dan, da uzimate čajeve i supe. Preporuka je da to bude pileća supa sa dosta povrća zbog Imunoglobulina G (antitela). Ako imate glavobolju, onda bi bilo dobro da to bude neka paradajz čorba ili sok.

Ukoliko ste gladni jer ste tokom noći povraćali, onda možete da razmutite jaja, ali bi to trebalo da budu prepeličja jaja zato što u sebi nemaju salmonelu ili jaja A klase organskog porekla. Možete da pojedete samo belance ili da ispržite kajganu od belanaca, ali bez masnoća.

U otklanjanju mamurluka, mogu da pomognu rasol i krastavac (običan ili kiseli).

Nećete pogrešiti ni ukoliko uzmete bilo šta što u sebi sadrži đumbir. To može da bude čaj, limunada sa đumbirom ili sam đumbir.
Odlazak u saunu pomaže u izbacivanju toksina, u kombinaciji sa tuširanjem, većim unosom tečnosti i smanjenim unosom hrane.

Psihološki trikovi da izbegnete prejedanje

Kad god treba nešto da pojedete, prvo uzmite dosta salate jer ćete tako smanjiti konkretni unos onoga što biste više uneli da niste jeli salatu.

Ako npr. jedete sporo, i ako zalivate hranu više sa kiselom nego sa alkoholnim pićem, ostaćete dugo trezni, a u svakom slučaju i siti.

Nemojte sve probati, a ako baš morate, onda kombinujte sve sa nekim salatama koje imaju prelive.

Ukoliko možete, jedite ljuto, papriku, biber, ren.

Ako već morate da birate, nemojte jesti hleb.

Žvaćite što više.

Obavezno šetajte i igrajte jer ćete tako sagoreti više kalorija. Jako je bitno prošetati jer ukoliko odmah legnete u krevet posle toliko unete hrane, to je nemoguće svariti. Zbog velike količine kalorija na taj način je moguće za samo tri, četiri dana nabaciti od 1 do 3 kilograma, pre svega zbog velikog unosa soli koji zadržava vodu u organizmu.


Izvor:Danas/Foto:Pixabay