Šta ne smete da imate u gepeku kada prelazite granicu

U sezoni odmora i putovanja uobičajeno je da na graničnim prelazima bude više putnika, a da bi prelazak granice bio što efikasniji putnici bi pre putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima koji preciziraju šta ne smeju da ponesu sa sobom na putovanje u inostranstvo i šta smeju da unesu u zemlju, podsećaju iz Uprave carine.


Sve granične službe, uključujući i carinu, rade punim kapacitetom kako bi putnici lakše i brže prešli granicu.

Koristan savet je da tokom putovanja proveravate stanje na prelazima preko aplikacija dostupnih na mobilnim telefonima, kako biste na vreme odlučili da koristite manje opterećene granične prelaze gde nema gužvi.

Što se tiče propisa o tome šta sme, i na koji način, da se unese u zemlju ili iznese iz nje iz Uprave Carine kažu da se nisu menjali od prošle godine, ali podsećaju na najbitnije.

Prenos novca

Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra (u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti) mora biti prijavljen.

Пренос готовине у износу већем од 10.000 евра мора бити пријављен
Prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra mora biti prijavljen
To znači da ste u slučaju da nosite više od 10.000 evra, dužni da to prijavite i na ulazu u zemlju, i na izlazu iz zemlje, i da tom prilikom popunite odgovarajući obrazac.

Pomenuti iznos od 10.000 evra se odnosi jednog putnika, pa i na maloletnu decu.

Lični prtljag

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju (odeća, obuća, sportski rekviziti, tehnički uređaji itd.).

Ukoliko imaju neki vredniji rekvizit ili uređaj, savetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina.

U ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, na primer akcizna roba, poput duvanskih proizvoda i alkohola.

Duvanski proizvodi

Duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama: 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara (tompusa) ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

Alkohol

U prtljagu može da se nađe alkoholno piće, i to litar žestokog pića i litar vina.

Hrana

Putnik sa sobom može nosi hranu koja mu je potrebna tokom putovanja (sendviči, grickalice, voda, sokovi i sl.) u razumnoj količini, kao i nešto fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe.

Treba voditi računa da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti jedan kilogram.

Lekovi

Putnik u ličnom prtljagu sme da ponese lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana.

Međutim, ukoliko koristite lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Nakit i dragocenosti

Najsigurnije je da prijavite sve dragocenosti koje nosite sa sobom i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam one budu privremeno ili trajno oduzete.

To se odnosi na lični nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Povratak sa putovanja

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina možete uneti robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

Ako prenosite neku stvar vredniju od navedenog iznosa, koju ste kupili za svoje potrebe a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, treba da je prijavite i ona može biti ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. skraćenom postupku.

U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto.


Izvor:rts