CRVENI BOŽUR: Za Srbe više od cveta – čuvar Kosova

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka.


Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih, okruglih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

Prema verovanju u Srba, cvetovi božura su isključivo bili bele boje sve do bitke na Kosovu, kada su iz zemlje natopljene krvlju kosovskih junaka nikli crveni božuri.

Zbog navodne lekovitosti kosovskog božura, koja nikada nije do kraja istražena, bio je pred istrebljenjem. Verovalo se da leči epilepsiju, pa je zbog pohlepe i lakovernosti nemilosrdno čupan iz korena.

Zemljište na kom rastu je krševito i ne deluje plodno, ali kosovskim božurima ne smeta da kao iz inata pokažu raskoš stabla i cvetova i purpurno crvene boje.

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka. I danas raste kao endemska vrsta samo na tom mestu, a cveta u maju i junu.


Izvor:koreni