Oko 11 odsto studentkinja u Holandiji žrtve silovanja tokom studiranja

  • Nezavisni.rs
  • 2022-06-30
  • Komentari isključeni za Oko 11 odsto studentkinja u Holandiji žrtve silovanja tokom studiranja

Svaka deveta studentkinja u Holandiji je tokom studiranja bila žrtva silovanja, pokazalo je istraživanje koje je istraživačka agencija “I and O Riserč” obavila za Amnesti Internešenel.


Istraživanje je obavljeno među više od hiljadu studenata viših škola i fakulteta u Holandiji. Silovanjem se smatra neželjena penetracija tela, delom tela ili predmetom. Od muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, jedan odsto naveo je da je bio žrtva neželjene seksualne penetracije.

Većina studentkinja i studenata poznavala je počinioca, sa žurke ili romantičnog izlaska. Prema rečima Martine Human iz AI, silovatelji, dakle “nisu nepoznati muškarci u nekoj šumi”.

Više od četvrtine žrtava silovano je nakon konzumiranja alkohola ili droge. “Žrtve su silovane u trenutku kada su bile posebno ranjive i veliki broj njih nije mogao da se brani ili suprotstavi, često potpuno sleđene strahom”, navela je Human.

Po holandskom zakonu o seksualnom nasilju reč je o silovanju kao krivičnom delu ukoliko uključuje prinudu, fizičko nasilje ili pretnju.

Ministar pravosuđa i bezbednosti Fred Hraperhaus predložio je prošle godine pooštravanje ovog zakona po kome će svaki oblik neželjenog seksualnog odnosa biti smatran silovanjem, za koje sleduje četiri do devet godina zatvora.

Za razliku od sadašnjeg zakona, po novom zakonu biće dovoljno da počinilac zna da žrtva ne želi seksualni odnos da bi se odnos smartao silovanjem.

Ranije istraživanje AI-a pokazalo je da je dvadeset odsto Holanđanki starijih od 16 godina imalo seksualno odnos na koji nisu pristale, i tri odsto muškaraca. Amnesti već više od godinu dana vodi aktivnu kampanju koja za cilj ima skretanje pažnje na seksualni odnos zasnovan na ravnopravnosti, slobodnoj odluci i pristanku.

Ova organizacija za borbu za ljudska prava sada je usmerila svoje aktivnosti na više škole i fakultete kao i na manifest kojim bi se visoke obrazovne ustanove obavezale da svojim studentima nude bolju zaštitu u slučaju seksualnog nasilja.

Poslednje istraživanje među studentima pokazalo je da tek mali broj studenata zna gde tačno u svojoj obrazovnoj instituciji mogu prijaviti seksualno nasilje. I sama procedura oko prijave je poznata tek nekolicini studenata.

“Obrazovne institucije nisu odgovorne za silovanje, ali mogu da učine sve što je u njihovoj moći da ponude pomoć”, smatra Human.

Pri univerzitetima rade poverenici kod kojih se, između ostalog, može prijaviti slučaj seksualnog nasilja. Međutim, iz sprovedenog istraživanja, tek je dva odsto žrtava i podnelo prijavu. Četrdeset odsto žrtava nikome nije reklo šta im se desilo.

I studentske organizacije smatraju da obrazovne ustanove treba da pojednostave i pojasne proceduru prijave seksualnog nasilja. Istovremeno, prepoznaju i svoj deo odgovornosti za problem.

“Svaki student zna ove priče. Šta znači pristanak, šta je željeno a šta neželjeno ponažanje, to bi morala biti važna tema tokom uvodnih nedelja na fakultetima”, izjavila je Lajla Muns iz studentske organizacije koja okuplja studente u Holandiji.


Izvor:021