VUČIĆ: De fakto smo već uveli vanredno stanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima nakon što je ga ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio o tome da je poseta ministra spoljnih poslova Rusije otkazana.


– Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje. U Švajcarskoj je de fakto vanredno stranje zbog struje. Želim ljudima da dam informaciju. Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije je iz džepa uzeto 600 miliona dolara godišnje, zbog sankcija Rusiji. Moramo da uložimo dodatne pare za gas. U petak se potpisuje gasni sporazum. Problem je količina uglja i problem je remont. Problem je šta ćemo i koliko imati problema sa naftom. Radimo sve – rekao je Vučić i dodao:

– Nismo vanredno stanje uveli formalno ali smo ga uveli de fakto. I radimo i svaki dan se time bavimo. U teškoj smo poziciji. Neće biti jednostavno, ali borićemo se. Očekujem od narodne vlade da vodi snažnom ubrzanju u evroskim porocesima, ali da se ne odričemo naše politike zbog nekog poziva.

– Neće biti jednostavno, ali to nije naša krivica. Borićemo se. Od naredne vlade očekujem da vodi snažno ubrzanje ka Evropi, ali se nećemo odreći naše politike. Znate li koliko političara znam koji menjaju politiku kad ih pozove treća sekretarica četvrtog sekretara neke od manjih ambasada – rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije gostovao je u Dnevniku RTS. On je govorio i o otkazanoj poseti ruskog visokog zvaničnika našoj zemlji zbog zabrane preleta od strane Severne Makedonije, Bugarske i Crne Gore.

– Nisam iznenađen. Rekao sam vam još pre nekoliko dana da očekujem komplikacije. Postoji skepsa u našoj javnosti, šta god da izgovorim oni sve okrenu, ne žele da čuju. Nije to bilo preveliko iznenađenje, mi smo to pratili iz dana u dan. Mnoge zemlje su zabranjivale prelet ruskog MSP – rekao je Vučić na samom početku gostovanja i dodao:

– Morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje i nezadovoljstvo sveukupnom atmosverom koja je napravljena zbog najave dolaska Lavrova. Takvu vestu histerije nisam dugo, dugo video. Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije – rekao je Vučić.


Izvor: novosti