Rusiji ne mogu ništa i onda se iživljavaju na jednoj maloj Srbiji

  • Nezavisni.rs
  • 2022-06-07
  • Komentari isključeni za Rusiji ne mogu ništa i onda se iživljavaju na jednoj maloj Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon što je ga ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio o tome da je poseta ministra spoljnih poslova Rusije otkazana.


– Nisam iznenađen. Rekao sam vam još pre nekoliko dana da očekujem komplikacije. Postoji skepsa u našoj javnosti, šta god da izgovorim oni sve okrenu, ne žele da čuju. Nije to bilo preveliko iznenađenje, mi smo to pratili iz dana u dan. Mnoge zemlje su zabranjivale prelet ruskog MSP – rekao je Vučić na samom početku gostovanja i dodao:

– Morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje i nezadovoljstvo sveukupnom atmosverom koja je napravljena zbog najave dolaska Lavrova. Takvu vestu histerije nisam dugo, dugo video. Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije – rekao je Vučić.

Predsednik je komentarisao izjavu Lavrova da ceni njegovu hrabrost da zauzme stav i da se ne bavi antiruskom delatnošću.

– Ne mislim da je to moja lična hrabrost, već da je to jedan racionalan put u Evropi gde nije lako čuti glas razuma i dijaloga. Kada govorim o tome, nije to pitanje sticanja ili gubljenja političkih poena. Mi moramo svoju zemlju da sačuvamo. Pogledajte sve iz okruženja, njihove medije, političare, pola evrospskih medija… Nama je u zemlju stigao više zapadnih medija u poslednjih 24 sata da bi napravili sliku Lavrova i Vučića, da mi mogli da napadnu i ocrne Srbiju. A šta je to Srbija uradila loše? Kome smo to stali na senku? Šta smo bilo kome loše učinili? Da li smo bilo kome i bilo šta oduzeli, ili samo naše nepristajanje da budemo deo čopora u svemu je nešto što izaziva nečiju glavobolju i zato ta mala zemlja ne sme da postoji. Ta histerija koju ste mogli da gledate u prethodna 24 sata je pokazala šta oni žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa. I onda dođe do toga da se iživljavaju na jednoj maloj zemlji. Od nekog Karla Bilta do Hrvatske – rekao je Vučić.

O izjavama hrvatskih zvaničnika

Na pitanje da prokomentariše izjavu hrvatskog premijera, Vučić je rekao:

– Ako pogledate taj rečnik, taj rečnik tutorskonaredbodavni u kome se neko ne odnosi prema komšiji ili prema prijatelju pa da kaže “voleo bih da naši prijatelji iz Srbije…” onda bi to bio drugačiji rečnik. To morate da pripazite. Da želim da se ponašam kao oni rekao bih “Žao mi vas je”, ali neću ni to da kažem. Samo neka oni to nastave. Nisam fasciniran njihovim naredbodavnim tonom, ni najmanje.

O odnosima sa Rusijom

Što se tiče odnosa sa Rusijom, naveo je da smo osudili upad u Ukrajinu, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj.

– Što se tiče našeg odnosa o Rusiji mi smo tradicionalni prijatelji, ali smo osudili upad u Ukrajinu. Nije normalno izbacivanje Čajkovskog iz škola, pozorišta i Opera, šta će da uče deca ako neće Dostojevskog? Neću ja kao predsednik države da pripadam čoporu koji želi da osudi Dostojevskog, zamislite osudite Dostojevskog, pa znate ‘Zli dusi’, pa ‘Kockar’, pa ‘Karamazovi’, ‘Raskoljnikov’, što to da čitate, a šta da čitate, je l’ ta histerija toliko daleko otišla. Kažite mi, ko je veći od Dostojevskog u svetu? Šta to znači, da ukinemo kulturu u svetu? Da ukinemo razgovor.

– Hteo sam da pitam Lavrova, kada možemo da dobijemo (bolji) protivpožarni helikopter, imaćemo vruće leto. Šta je problem s tim – ne mogu da pitam? Ne smem da pitam? Kako je to Vučić zlikovac kojme treba otkinuti glavu, što čitam na svim mrežama, a hoćete li sutra to da kažete članici NATO-a Turskoj pošto Lavrov ide u Ankaru? Nećete izgleda jer možete da budete tako bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija. Kako je to nekim evropskim liderima dozvoljeno da idu kod Putina u posetu? Srbija ne može da razgovara – rekao je Vučić.

De fakto smo već uveli vanredno stanje

– Sve ovo sam vam ispričao sa ljudskim gnevom, pravednim gnevom koji osećam, koji oseća svaki građanin ove zemlje. Kada pročitam intervjue nekih ambasadora – da vam se utroba okrene. Sve jedno nevezano za to da dođemo do zaključka. Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog i nezavisnog odlučivanja. Srbija mora da donese zaključak koji je jasan i nedvosmislen. Srbija mora da požuri na svom evropskom putu jer je to najbolje za Srbiju. Moramo da gledamo šta ćemo da uradimo do decembra. To je najbolje za našu decu. Mi ćemo biti sasvim sigurno jedini. Ništa nećemo napredovati u junu, ali Srbija ne sme da odustane zbog toga nego mora da napravi plan da bismo u decembru dobili mnogo toga – kaže predsednik.

Predsednik Srbije je rekao i da je zbog krize u svetu, de fakto uvedeno vanredno stanje. Ističe da se vlasti bave svakim danom da građani ne bi osetili nikakav problem. Ukazao je na probleme, kao što je povećana potrošnja, na primer šećera.

– Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje. U Švajcerskoj je de fakto vanredno stranje zbog struje. Želim ljudima da dam informaciju. Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije je iz džepa uzeto 600 miliona dolara godišnje, zbog sankcija Rusiji. Moramo da uložimo dodatne pare za gas. U petak se potpisuje gasni sporazum. Problem je količina uglja i problem je remont. Problem je šta ćemo i koliko imati problema sa naftom. Radimo sve. Nismo vanredno stanje uveli formalno ali smo ga uveli de fakto. I radimo i svaki dan se time bavimo. U teškoj smo poziciji. Neće biti jednostavno, ali borićemo se. Očekujem od narodne vlade da vodi snažnom ubrzanju u evroskim porocesima, ali da se ne odričemo naše politike zbog nekog poziva.

– Prodajemo 400 tona šećera na dnevnom nivou, a obično je to 170 tona. Nemamo problema, ne lažemo ljude, imamo dovoljno, ali ne može logistika da postigne kada ljudi dođu i uzmu po 10 ili 20 kilograma. Iz celog regiona dolaze da kupuju kod nas – rekao je Vučić.

Ističe da je samo u “Delezeu” juče prodato je 89,3 tona šećera. Naglasio je da građani moraju da razumeju da neće biti jednostavno, ali da to nije krivica Srbije. Obećao da će vlasti da se bore.

O novoj vladi

Vučić je, za RTS, istakao da od naredne vlade očekuje da vodi snažnom ubrzanju u evropskim procesima, ali da donosi nezavisno, samostalno odluke, da se ne odriče svoje politike na prvi telefonski poziv.

– Biće značajnih promena. Razgovaram sa saradnicima. Videćete uskoro. Od grada pa nadalje.

O dolasku kancelara Šolca

– Nemačka nam je najveći i najvažniji partner. Ulažu u fabrike ovde, zapošljavaju ljude. Hvala kancelaru Šolcu. On je bio korektan, rekao je da će doći čak i ako Lavrov bude došao da će kancelar svakako doći. To mu neću zaboraviti. On će sigurno doći sa teškim temama za nas – zaključio je Vučić.


Izvor: novosti