Pred Vučićem osam izazova u novom mandatu

Osam ključnih izazova naći će se pred Aleksandrom Vučićem u narednih pet godina na mestu predsednika Srbije. To su diplomatska odbrana Kosova i Metohije, borba za očuvanje “Dejtona” i Republike Srpske, nastavak evropskog puta, održavanje vojne neutralnosti, odolevanje da se priključimo sankcijama Rusiji, bitka za energetsku sigurnost, čuvanje srpske ekonomije i političke stabilnosti u zemlji.


Za uspeh Srbije, na čelu sa Vučićem koji novi poludecenijski mandat počinje u jeku rata u Ukrajini i tektonskih promena na globalnom nivou, smatraju sagovornici “Novosti”, presudno će biti da li će i u kojoj meri uspeti da održi ravnotežu izgradnje dobrih odnosa sa ključnim igračima i na Istoku i na Zapadu.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže nam da će za ovaj politički poduhvat Vučiću biti potrebno mnogo strpljenja, mudrosti i teških odluka, da vremena koja dolaze nisu laka, ali i da je predsednik Srbije do sada pokazao veštinu manevrisanja:

– Građenje što boljih odnosa sa svim velikim silama daje jednu vrstu garancije da ofanzivni pritisci dugoročno ne bi bili prejaki da nas smrtno ugroze, upravo zbog interesa i jedne i druge strane da nas zadrže u svojoj orbiti ili bar u njenoj blizini. Pitanje Kosova i Srpske će biti u vrhu liste tema sa kojima će Vučić odlaziti na spavanje i buditi se ujutru. U okolnostima ukrajinske krize, Srbija će naročito biti suočena sa pritiscima oko KiM.

Jovanović ukazuje i na važnost unutrašnje stabilnosti. S tim u vezi dodaje da je dobro što Vučić najavljuje širenje lepeze političke saradnje i van dosadašnjih okvira, što ima za cilj da neutrališe otpore i da od protivnika napravi saveznike.

Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da je nastavak očuvanja političke stabilnosti u zemlji već ostvaren ubedljivom pobedom Vučića na predsedničkim izborima. I Karanović kao možda najveći izazov vidi otvoreno pitanje južne srpske pokrajine, a odmah zatim i situaciju u BiH:

– Suočavamo se sa opasnim antidejtonskim delovanjem bošnjačkog političkog Sarajeva, udruženog sa različitim inicijativama Zapada da od Bosne naprave unitarnu, kvazigrađansku državu, koja bi sutra bila bošnjačka, na štetu interesa srpskog i hrvatskog naroda, kao konstitutivnih. Tema će, naravno, biti i rusko-

-ukrajinski sukob i nekorektni pritisci i ponašanje Zapada da zauzmemo stranu. Srbija će, kako je Vučić u mnogo navrata poručio, ostati dosledna sebi, trudiće se da očuva evropski put i zadrži partnerske relacije sa SAD, Rusijom i Kinom.

Od posebne važnosti u narednom periodu biće očuvanje naše vojne neutralnosti. To će, smatra Vladislav Jovanović, biti veliki izazov s obzirom na otežavajuću okolnost da je Srbija okružena članicama NATO. Ognjen Karanović kaže da štiteći vojnu neutralnost na putu evropskih integracija, a istovremeno putem regionalnih inicijativa poput “Otvorenog Balkana”, savezništvom i bratskim odnosima sa Mađarskom mi bezbednosno utvrđujemo Srbiju.


Izvor:novosti