NE POPUŠTA! PUTIN postavio OZBILJAN USLOV kako bi bio rešen problem sa HRANOM!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-05-27
  • Komentari isključeni za NE POPUŠTA! PUTIN postavio OZBILJAN USLOV kako bi bio rešen problem sa HRANOM!

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, saopštio je Kremlj.


Putin je istakao da je Rusija spremna da izveze žitarice i đubrivo kako bi se uhvatila u koštac sa krizom, preneo je Rojters.

Jednostavna metoda za bolna kolena i obnavljanje hrskavice u kućnim uslovima

Ranije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da je u ukrajinskim lukama blokirano 22 miliona tona hrane i da se razmatraju različiti načini za rešenje tog problema.

Zelenski je rekao da je Rusija blokirala “sve pomorske opcije za izvoz prehrambenih proizovda” i da ih “Rusija tiho krade”, prenela je tada ukrajinska agencija Interfaks.

– Pšenica se otprema negde drugde. Znamo gde je to – rekao je Zelenski nakon razgovora sa portugalskim premijerom Antoniom Koštom.

Globalni efekti ruske invazije na Ukrajinu osećaju se nadaleko i naširoko, s opustošenom poljoprivrednom industrijom zemlje koja uzrokuje nestašicu osnovnih namirnica kao što su pšenica, suncokretovo ulje i kukuruz.

Blokadama ruskih brodova i pomorskih mina ukrajinsko žito je ostalo u improvizovanim silosima širom zemlje, a posebno u lučkim gradovima poput Odese, koji se nalaze duž glavne izvozne rute u Crnom moru.

Kako je rat doveo do porasta cena i povećao strah od nestašice hrane u zemalja u razvoju, Svetski program za hranu UN-a zatražio je od Moskve da deblokira ukrajinske luke kako bi se ukrajinski poljoprivredni proizvodi plasirali na tržište.

Kao odgovor, i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je 19. maja da luke mogu biti deblokirane ako Zapad ukine sankcije Rusiji.


Izvor:republika