Amerikanci preskočili firmu Vučićevog kuma povezanu sa Zvonkom Veselinovićem

  • Nezavisni.rs
  • 2022-02-12
  • Komentari isključeni za Amerikanci preskočili firmu Vučićevog kuma povezanu sa Zvonkom Veselinovićem

Pored Zvonka Veselinovića i potpredsednika Srpske liste Milana Radoičoća, na spisku firmi i lica povezanih sa njima a koje su SAD stavile na crnu listu i uvele sankcije nije se našlo preduzeće u kojem supruga Veselinovića ima sa predsednikovim kumom Nikolom Petrovićem. Da je to preduzeće ostalo van liste ukazala je novinarka istraživačkog portala Krik Bojana Pavlović.


Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije nekolicini biznismena i predstavnika Srba sa Kosova, među kojima su kontroverzni biznismeni, svojevremeno optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića – Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

Kako se navodi u dokumentu američke administracije, koji je portal Nova.rs ekskluzivno objavio, Veselinović je okarakterisan kao vođa organizovane kriminalne grupe i kao najozloglašenija ličnost na severu Kosova.

On, njegov brat i Veselinovićev sumnjiče se za ilegalnu trgovinu oružjem, narkoticima, novcem…

U dokumentu se navodi da su podmićivali vlast i bezbednosne službe na Kosovu i Srbiji, da su njihove firme dobijale veleike infrastrukturne projekte a da su oni za uzvrat donirali političke partija.

Na crnoj listi SAD našle su se sve firme sa kojima je povazan Zvonko Veselinović.

Ipak, kako se ispostavilo, neke su preskočene.

Naime, kako je otkrio CINS, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krajem jula ove godine započeo je poslovnu saradnju sa Ljiljanom Božović, suprugom Zvonka Veselinovića.

Oni su suvlasnici kompanije „Storenergy“ koja se bavi proizvodnjom struje od sunčeve energije, a ugovor kojim su ušli u partnerstvo potpisali su u kancelariji javnog beležnika Gorana Andrića – šuraka ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Kako je KRIK naveo u svom tekstu o ovoj saradnji, imućan i uticajan kum predsednika Aleksandra Vučića često ulaže u poslove u Srbiji, a neretko to radi u saradnji sa ljudima protiv kojih su se vodili brojni krivični postupci.

Navodi se da je Petrović prošle godine kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića, srpsko-švajcarskog biznismena kome se sudilo za šverc cigareta i koji je poslovno sarađivao sa narko-bosom Darkom Šarićem, kako je ranije otkrio KRIK.

Navodi se i da je Subotić na kraju ovog sudskog postupka oslobođen.

Zvonko Veselinović – čovek je od koga strahuju na severu Kosova i koji je bio sumnjičen i optuživan za brojna krivična – šverc droge, nafte, oružja, krađu automobila i zloupotrebu položaja.

Veselinović je na kraju oslobođen svih optužbi.

Kosovske vlasti označavaju ga kao vođu kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu lokalnog političara Olivera Ivanovića.


Izvor:nova

Dulić, Janjić i Drobnjak oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja