SRBIJA 2022.: Kriminalci na vlasti, umetnici bez hrane!

Životna priča Vesne Pećanac, supruge proslavljenog reditelja Živka Nikolića, potresla je mnogo njene kolege.


Zvezda filmova “Čudo neviđeno” i “Lepota poroka” godinama živi na ivici egzistencije i koristi usluge Verskog dobrotvornog starateljstva, a rešenje njenih problema mnogi vide u tome da joj se dodeli tzv. nacionalna penzija.

– Ljudi, hajde da se uozbiljimo i uradimo sledeće, a možemo garant. Ozbiljan pritisak treba sprovesti na državu da se Vesni Pećanac dodeli nacionalna penzija – napisala je šminkerka Jelena Maćić.

Za priznanje za trajni doprinos nacionalnoj kulturi kandidate sada predlažu strukovna udruženja, a Vesni može predstavljati problem da ga dobije to što je iz revolta 1984. godine vratila Zlatnu arenu u Puli za najbolju epizodnu ulogu. Međutim, festival nju i dalje vodi kao jednu od nagrađenih, pa to možda i neće biti administrativni problem.

Slično rešenje vidi i mladi glumac Bojan Krivokapić, naslednik Miodraga Krivokapića.

– Čuo sam da joj je teško, ali ne ovoliko. Igrala je praktično u svim antologijskim ostvarenjima Živka Nikolića i bila fenomenalna. Ona, dakle, ne da nema nacionalnu penziju, koju zaslužuje, već praktično nema nikakvu penziju. Ekstremno siromaštvo, tragično i sramotno. Da li je moguće da jedna velika glumica za sve ove godine ne snimi gotovo ništa, pogotovo u ovo vreme kad se toliko snima. Sve što se može pročitati rađa veliku tugu, nemir, pa i bes. Ipak, pošto je ovo obnarodovano, gajim iskrenu nadu da će joj se pomoći, a ne u danu kad je više ne bude da se izgovaraju lepe i velike reči. Duboku veru gajim da će i glumački esnaf nešto uraditi po ovom pitanju. Ovo može svakome da se desi i ne treba okretati glavu. A pogotovo kad je neko toliko zaslužan, u ovom slučaju za kulturu – napisao je Krivokapić na Instagramu.


Izvor:kurir