Sporazum opozicije: Predsednika predlažu svi, SSP gradonačelnika

  • Nezavisni.rs
  • 2021-11-26
  • Komentari isključeni za Sporazum opozicije: Predsednika predlažu svi, SSP gradonačelnika

Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i Demokratska stranka uskoro bi trebalo da potpišu Koalicioni sporazum o nastupu na predstojećim parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim izborima. Portal Nova.rs eksluzivno objavljuje delove sporazuma koji bi trebalo da potpišu Vuk Jeremić, Dragan Đilas i Zoran Lutovac.


Kako se navodi u dokumentu, stranke potpisnice se obavezuju da na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe zajedno sa sindikatima, udruženjima građana i nestranačkim ličnostima.

U dokumentu se navodi da će stranke potpisnice Koalicionog sporazuma konsenzusom izabrati i predložiti kandidata za predsednika Srbije, kao i da su saglasni sa tim da Marinika Tepić, potpredsednica SSP, bude nosilac liste i da naziv liste sadrži njeno ime.

Drugo mesto Narodnoj stranci ili DS
U dokumentu se navodi da su potpisnice Koalicionog sporazuma su saglasne da naziv liste, u skladu sa Zakonom, konsenzusom odrede po raspisivanju izbora za narodne poslanike.

„Potpisnice koalicionog sporazuma saglasne su da pod brojem jedan na zajedničkoj izbornoj listi bude Marinika Tepić, ukoliko se drugačije ne odluči konsenzusom“, dodaje se.

U dokumentu se navodi da su potpisnice sporazuma saglasne da broj dva na izbornoj listi pripadne Demokratskoj stranci ukoliko je kandidat za poslanika predsednik DS, u suprotnom broj dva na listi pripada Narodnoj stranci, a broj tri Demokratskoj stranci, dok ostali redosled ostaje nepromenjen. Napominje se takođe da se raspored na listi može menjati samo konsenzusom tri stranke.

Potpisnice sporazuma su saglasne da na listi kandidata za poslanike budu i nestranačke ličnosti, koje su, kako se navodi, prepoznatljive u javnosti, a koje će svojim ugledom doprineti pobedi liste na izborima za narodne poslanike.

U dokumentu se navodi da bi bilo koja nestranačka ličnost bila kandidat za narodnog poslanika, prethodno je neophodan konsenzus potpisnica ovog sporazuma.

Potpisnice Koalicionog sporazuma su se saglasile da izbor poslaničkih kandidata bude autonomna stvar svake od stranaka potpisnica ovog sporazuma.

U sporazumu se navodi da su potpisnice saglasne da se na izborima za odbornike nastupi na jedinstvenoj listi i da kandidat za gradonačelnika bude nestranačka ličnost kog bi predložila Stranka slobode i pravde, a koji bi se nalazio na prvom mestu na zajedničkoj izbornoj listi.

Potpisnice koalicionog sporazuma su saglasne da na listi kandidata za odbornike budu i nestranačke ličnosti, koje su prepoznatljive u javnosti, a koje će svojim ugledom doprineti pobedi liste na izborima, navodi se u dokumentu.

U sporazumu je naglašeno da se stranke obavezuju da ni pod kojim uslovima neće učestvovati u formiranju vlasti na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima.


Izvor:nova

UDAR NA VUČIĆA! Nova vlast u Nemačkoj menja odnos prema Beogradu