UDAR NA VUČIĆA! Nova vlast u Nemačkoj menja odnos prema Beogradu

  • Nezavisni.rs
  • 2021-11-21
  • Komentari isključeni za UDAR NA VUČIĆA! Nova vlast u Nemačkoj menja odnos prema Beogradu

Evropska poslanica Viola fon Kramon u više navrata kritikovala je vlast u Srbiji, a u poslednjem periodu naročito intenzivne kritike upućene su na račun Rio Tinta i kineske fabrike “Linglong”.


Vlast je više puta oštro reagovala na ove kritike, gotovo optužujući i diskreditujući stav evroposlanice. Nemačka Stranka zelenih je na dobrom putu da u novom sastavu vlade dobije Ministarstvo spoljnih poslova, što otvara brojna pitanja o tome kako će to uticati na sadašnji režim i put Srbije ka Evropskoj uniji.

Viola fon Kramon iz redova zelenih, koja je ujedno i izvestilac EP za Kosovo, više puta je srpskim vlastima ukazivala na propuste i pozivala ih na odgovornost za različite propuste. Tako je krajem oktobra poslednji izveštaj Evropske komisije, u kojem se navodi da je Srbija napredovala na putu ka EU, ocenila je kao ustupak Vučiću pored izbore. Kazala je da je on usledio od Olivera Varheljija, koji je mađarski poslanik i blizak saradnik Viktora Orbana, Vučićevog „prijateljem“.

Fon Kramonova zatražila je od srpskih vlasti da javno saopšte šta se dešava u kineskoj fabrici „Linglong“, gde je otkriveno da su vijetnamski radnici podvrgnuti nehumanim uslovima života i rada, te ocenila da je u Srbiji na snazi „moderno ropstvo„. Tim povodom ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da takve optužbe za cilj imaju satanizaciju Srbije.

To nije prvi put da su se članovi vladajuće stranke tako oštro ophodili prema polsanici Evropskog parlamenta. Ministar policije Aleksandar Vulin u potpunosti je diskreditovao njeno mišljenje, izjavivši da „Viola fon Kramon sigurno može da nađe neku zemlju ili bar teritoriju u kojoj njena reč nešto znači“, ali da „Srbija nije ta zemlja“.

Po dolasku Fon Kramonove u Gornje Nedeljice, gde je sa delom opozicije razgovarala sa meštanima o problemima sa kojima se suočavaju povodom projekta Rio Tinto, Zorana Mihajlović optužila ju je da njeni odnosi sa opozicijom „jedino imaju veze sa lobiranjem za priznanje Kosova“. Pojedini stručnjaci ukazuju na to da bi Zeleni i sama Viola fon Kramon mogli jače da uzvrate kada dođu na vlast.


Izvor:n1

Spot protiv Rio Tinta za jedan dan videlo više od milion ljudi!