Dačić: Očekujem da svi iz opozicije izađu na izbore

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će svi iz opozicije izaći na izbore najavljene za april 2022. godine i ocenio da je razlog za to što su procenili da je bojkot bio “katastrofalna greška”.


On je naglasio da će, ukoliko aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude bio zajednički kandidat na izborima najavljenim za april 2022. godine, SPS „naravno stati iza njega“.

„Ako nije Vučić (kandidat), kao predsednik Srbije, kao čovek sa kojim smo dobro sarađivali svih ovih godina, sa kojim delimo zajedničke ciljeve, onda ćemo nastupati samostalno i tu nema nikakve dileme“, rekao je Dačić za televiziju Prva.

On je naglasio da je na sastancima sa Srpskom naprednom strankom (SNS) dogovoreno zajedničko delovanje te dve stranke i nakon izbora, kao i zajednička lista za predsedničke izbore, dok se zajednička lista za parlamentarne i lokalne izbore još uvek razmatra.

Predsednik Skupštine izjavio je da su izmene Zakona o referendumu predviđene Ustavom iz 2006. godine, ali da se sa tim zakasnilo „zato što su svi bili neodgovorni“.

„Od 2006. do 2008. godine smo imali rok da donesemo sve zakone, da uskladimo sa novim Ustavom. Mi to nismo uradili. Mi sada ne možemo da sprovedemo referendum o promeni Ustava, a da nismo promenili Zakon o referendumu, jer je Ustav promenjen u međuvremenu“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u Ustavu 2006. godine pisalo je da se on može menjati i bez glasova 50 odsto građana.

„Svaki onaj koji sada daje određene kritike i primedbe politizuje tu temu, da se mi eto nešto spremamo da bez 50 odsto građana promenimo najvažnije stvari u Ustavu i da je to u stvari i suština svih ovih zalaganja. To je jedna bezdušna laž“, rekao je Dačić.

On je objasnio da izmena zakona predviđa da, bez obzira što je ukinut cenzus od 50 odsto, za izmene određenih delova Ustava, između ostalog onog o pravosuđu, mora postojati potvrda na referendumu.

„Kada je reč o promeni Ustava, ja kada sam izabran na mesto predsednika Skupštine, mi smo bili daleko od toga da postoji konsenzus oko ovoga. Venecijanska komisija je dala pozitivno mišljenje, ali su postojala društva sudija, udruženje tužilaca koji su bili protiv toga“, rekao je Dačić.

On je istakao da su u međuvremenu održani brojni sastanci sa tim udruženjima i da su „svi oni danas saglasni“ sa promenom dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe.

Promena Ustava predviđa da Skupština Srbije više ne bira sudije i tužioce, a Dačić je rekao da je to ono što se od početka tražilo.

„Čitav život se žalite na to kako se biraju sudije i tužioci. Je l’ sad to menjamo? Pa šta hoćete? Kako vas nije sramota da sad to kritikujete, pa nisam ja to tražio. Ja hoću da Skupština i dalje bira sve. Eto, ja sam vlast. Ja hoću da Skupština radi sve“, izjavio je Dačić.

Na pitanje da li je sa promenom Ustava moglo da se sačeka do proleća, kada će u Skupštini Srbije eventualno biti i opozicionih poslanika, Dačić je rekao da je moglo.

„Moglo je. Moglo je, ali objasnite vi to Briselu. Imali su (opozicija) toliko vremena da objasne Briselu. Pa što niko iz Brisela ne kaže – ‘u pravu je opozicija’. Oni žive u nekom svom svetu, to je Alisa u zemlji čuda“, ocenio je Dačić.


Izvor:n1