SAMIT NESVRSTANIH: U Beogradu predstavnici više od 105 zemalja

Beograd je domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.


Prva konferencije PNZ održana je 1. septembra 1961.godine u Beogradu, a domaćini današnjeg samita su Srbija i Azerbejdžan.

Samit je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, ali nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, već je način da zemlje učesnice obeleže 60. godišnjicu prve beogradske konferencije Pokreta.

I dok se na Beogradskom sajmu održava Samit pokreta nesvrstanih i fotografisanje učesnika, a zbog velikog broja stranih delegacija i protokola pate građani koji žele da prime vakcinu na ovom najvećem punktu za imunizaciju.

Našoj redakciji javili su se ljuti čitaoci koji danas nisu mogli da priđu vakcinalnom punktu na sajmu.

„Vodila sma majku da primi treću dozu, kao da smo građani trećeg reda. Za nas nema ni mesta za parkiranje, ne može da se priđe“, ljuta je Jelena.

Nadležni su najavili da će u pojedinim beogradskim ulicama, pre svega u okolini Sajma i mosta Gazela, danas biti povremenih obustava saobraćaja zbog skupa povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih. Kako je javila Radio televizija Srbije (RTS), saobraćaj se jutros odvija redovno i nema zastoja, a policijska vozila patroliraju duž trase od mosta Gazela do Beogradskog sajma, gde će samit biti održan.

Na samitu koji će trajati danas i sutra, učestvovaće više od 100 delegacija iz sveta.


Izvor:nova, nezavisni.rs