Povučen Nacrt zakona o policiji

Kada je osvanuo na sajtu MUP-a, mnogi nisu ni znali da je rok za javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima počeo, i da je oročen na dvadeset dana. Analiza nacrta je podigla buru u javnosti i ukazala koliko štete može da nanese građanima. Danas je pala odluka da se povuče iz procedure, a saznali smo i da se o njemu više neće govoriti do izbora.

Moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama, stoji u naslovu saopštenja koje potpisuje ministar Aleksandar Vulin povodom odluke da povuče sporni Nacrt zakona. Predsednikova se, kaže, ne poriče, pa ga je povukao na Vučićevu molbu, doživeo je to kao lični poraz i najavio da će posledice snositi sam.

„Ja sam taj koji je kriv što se povlači taj nacrt zakona, on nije bio ni u formi predloga. To sam uradio zato što je ostalo još šest meseci do izbora i ne želim da u poslednjih šest meseci donosimo tako važne zakone na koje bi neko ko je van parlamenta, a misli da pobeđuje na izborima mogao da ima bilo kakve primedbe“, rekao je Vučić.

Primedbe su imali pravnici, nevladine organizacije koje se bave bezbednosnim pitanjima i ljudskim pravima, a zamerke je imala i opozicija. Svima njima Vulin poručuje – obaveštajnim radom policija je otkrila nameru – da se destabilizuje Srbija nasilnim protestima.

„Ovo je jedan važan podatak koji je ministar izneo u javnost, nadam se ne pre nego što je istraga i sve potrebne radnje preduzete jer u suprotnom, ovo bi bilo ometanje istrage. Ako izjava nije tačna i istinita, radi se o zameni konteksta, o postizanju jednog senzacionalističkog efekta koji ne služi ničemu“, kaže Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Od nacrta Zakona ostade Vulinov zaključak.

„Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i građani će biti mnogo nesigurniji“, rekao je Vulin.

„Ne znam šta je nama ministar time poručio. Hoće da kaže da su oni sada sigurni, ubice i nasilnici, je l’ nam to poručuje? Kako se on dosad borio protiv kriminala? I čini se mi da je o toj dosadašnjoj borbi govorio prilično uspešno, tako da ta argumentacija ne važi“, kaže Rodoljub Šabić.

Sve organizacije koje su kritikovale nacrt zakona pozdravile su njegovo povlačenje i pozvale na smislenu raspravu o tome kakva je policija građanima potrebna. Loše je, kažu, što je u sve umešan predsednik koji nema nikakva ovlašćenja da interveniše u oblast unutrašnjih poslova.

„A još je gore što je isti ministar za novonastalu situaciju optužio lažne nepostojeće neprijatelje koje on vidi u ambasadama, stranim službama i civilnom društvu. Treba reći da je civilno društvo u ovom slučaju služilo kao poslednja brana koja je jedva uspela da spreči bujicu neodgovornog upravljanja policijom i sve štetne posledice po građane Srbije i demokratiju u zemlji“, kaže Bojan Elek iz BCBP.

Sporne tačke nacrta zakona, između ostalog, bile su javni nadzor i obrada biometrijskih podataka detektovanog lika, kažnjivost objavljivanja identiteta policijskog službenika, dodatna ovlašćenja ministra i otvaranje prostora za niz zloupotreba, upozorili su stručnjaci. Šabić podseća da ovo nije usamljen slučaj, i da je u poslednjih nekoliko meseci povučen i Zakon o vodama, Zakon o parničnom postupku, i autentično tumačenje nekoliko zakona.

„To je potpuno kompromitantno, da se bilo kojoj Vladi na svetu u tri meseca desi takvo nešto sa četiri predloga. Mi smo suočeni sa onim što je Skerlić opisao jednom rečenicom ekavši dakle – ne postoji ništa strašnije od bahatog neznanja u akciji“, kaže Šabić.