Posle paklenih vrućina, stiže osveženje – evo i kada!!

Nakon paklenih vrućina koje nas očekuju narednih dana, u petak i subotu će doći do osveženja i pada temperature.


Za očekivati je da će se to, kako za Kurir kaže meteorolog Nedeljko Todorović, prvo dogoditi u Vojvodini gde su u pojedinim delovima mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

– U petak nam sredinom dana i u popodnevnim časovima stiže osveženje u Vojvodini. Tu prvo može doći do lokalnih pljuskova i grmljavina, a u noći između petka i subote lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući i u ostalim delovima Srbije. U ovim letnjim uslovima, kada god ima grmljavine, negde uvek ima i grada. Samo je pitanje da li će ga biti u manjoj ili većoj meri – kaže Todorović i dodaje da je nemoguće unapred predvideti gde će doći do pojave grada:

– U svakom slučaju to su male uske zone, a šteta od grada je mnogo manja u odnosu na sušu.

Todorović ipak dodaje da se u petak i subotu ne očekuju izražene nepogode, već uglavnom uobičajeni letnji pljuskovi sa grmljavinom.

– Maksimalne vrednosti temperature će u subotu i nedelju pasti za pet do osam stepeni, odnosno temperatura će iznositi oko 30 stepena. Međutim, nakon toga ponovo možemo očekivati porast, ali temeparture neće biti toliko visoke kao sada u četvrtak kada se očekuje pik. Maksimalne vrednosti će poslednjih dana juna dostići opet 35, 36 stepena, ali početkom jula nas čeka ponovo osveženje, pljuskovi i grmljavina.