SPREMITE SE! Stiže toplotni udar! Od sutra sve toplije!

Kao što smo već najavili, na osnovu prognoze RHMZ, od srede temperatura u Srbiji počinje da raste pa nas, posle prohladnog početka nedelje čeka toplotni talas.


Procene meteorologa su da je pred nama, naročito u većim gradovima, izuzetno toplo vreme i da će živa u termometru prelaziti 30 stepeni Celzijusovih.

Profesor geografije, meteorolog Marko Čubrilo iz Novog Sada, kaže za “Blic” da će temperature narednih dana dostizati 32 i 33 stepena, ali da ipak ne treba odmah očekivati tropsko vreme – bar do nedelje.

“Noći će postajati sve toplije, tako da za vikend u većim gradovima može biti i tropskih noći, kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni. To će biti Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, a van tih gradova noći neće biti baš toliko tople. Pravi tropski talas bi mogao da nam stigne oko 25. juna, dakle sledeće sedmice”, kaže Čubrilo.

Visoke temperature krajem juna smatra za sada kratkotrajnim, nakon čega sledi osveženje.

“Prave letnje temperature kreću od sutra, a od 20. juna i prvi jak topao talas, uz maksimalne temperature od 35 stepeni. Oko 23. juna je moguće osveženje, ali je taj deo prognoze podložan izmenama”, poručuje meteorolog.

Čubrilo objašnjava da bi nadolazeće temperature trebalo da se kreću od 27. do 31. stepena i da će u isto vreme srednju Evropu zahvatiti ekstremno jak topao talas, koji će podizati maksimume i na preko 35.

“Kada preko srednje Evrope počne premeštati hladni front, vrlo toplo strujanje bi moglo da zahvati naš region i oko 22. juna bi maksimumi po prvi put ovog leta i kod nas dostizali, ako ne i prelazili, 35 stepeni, što je već pravi tropski talas. Sumirano, posle vrlo hladnog početka nedelje, sredina donosi otopljenje i temperature oko proseka, dok prema kraju nedelje i za sledeći vikend može biti ekstremno toplo”, kaže Marko Čubrilo.


Izvor:b92