Srbija podržala deklaraciju EU o Belorusiji, ali odluku nije javno objavila

  • Nezavisni.rs
  • 2021-06-12
  • Komentari isključeni za Srbija podržala deklaraciju EU o Belorusiji, ali odluku nije javno objavila

Srbija je podržala Deklaraciju Evropske unije o prinudnom preusmeravanju Rajanerovog aviona u Minsk, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta, preneo je Radio Slobodna Evropa.


Deklaracija EU usvojena je 24. maja nakon što su beloruske vlasti preusmerile Rajanerov avion u Minsk i uhapsile novinara Romana Protaševiča. Države članice i kandidati mogu naknadno da se pridružuju podršci toj deklaraciji.

Zvaničnici u Srbiji nisu objavili javno odluku o podršci, navodi RSE.

U Deklaraciji EU se navodi da je preusmeravanje aviona i hapšenje Protaševiča još jedan očigledan pokušaj beloruskih vlasti da utišaju sve glasove opozicije. Takođe se poziva na hitno oslobađanje Protaševiča i međunarodnu istragu ovog incidenta.

Deklaraciji su se sem Srbije, kako stoji na sajtu Evropskog saveta, pridružile i druge države Zapadnog Balkana – Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Ovo nije prvi put da se Srbija pridružuje Deklaraciji EU protiv Belorusije.

Srbija je krajem avgusta 2020. potpisala Deklaraciju EU u kojoj je navedeno da su građani Belorusije tokom izborne kampanje te godine “pokazali želju za demokratskim promenama”, ali da predsednički izbori “nisu bili ni slobodni ni fer”.

Međutim, premijerka Ana Brnabić je posle toga izjavila da se nada da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko “neće to zameriti Srbiji”.

Evropska unija uvela je do sada tri kruga sankcija protiv Belorusije, primenjujući zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za 88 pojedinaca i sedam entiteta, uključujući i Lukašenka, podseća RSE. Takođe je zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

U međuvremenu je najavljeno da se odmeravaju nove sankcije usmerene na ekonomski sektor blizak Lukašenku.

Nije poznato da li Srbija podržavanjem Deklaracije pristaje i na sankcije, piše RSE.


Izvor:n1