Niko ne zna šta je uzrok eksplozija u Čačku

U fabrici namenske industrije ”Sloboda” u Čačku sinoć se zapalio komad baruta, ali to nije izazvalo požar niti eksploziju, rekao je generalni direktor te kompanije Zoran Stefanović o navodima da je ponovo došlo do eksplozije.

– U pitanju je pripala sitnog komada baruta, to je bljesnulo u trenutku, ali nije bilo požara niti eksplozije. Naše dežurne ekipe su bile na licu mesta i mogle su to da osmotre. U toku dana će nadležni organi, u konsultacijama sa rukovodstvom fabrike, dati odobrenje da se radnici u utorak vrate na posao”, izjavio je Stefanović.

On je naveo da će teren van fabričkog kruga, koje su zasuli ostaci granata, biti prioritet u daljem radu i da je požar koji je izbio pre tri dana lokalizovan.

U mestima Pridvorica i Jezdina, na kućama oko vojnog magacina nema veće materijalne štete, ali su meštani i dalje u strahu.

– Te noći sam pomislio da je neki meteor pogodio Zemlju i da se planeta raspada. Tutnjava, eksplozije i podrhtavanje tla su ličili na kataklizmu. Mislio sam da je gotovo – prepričava noć u kojoj se odigrao incident Zoran S. meštanin Jezdinskog polja, dodajući da od tada njegova porodica boravi u kući ženinih roditelja, na drugom kraju grada.

Istraga u vojnoj fabrici je u toku i još uvek nema naznaka šta je uzrok akcidenta. Nekoliko bivših i sadašnjih radnika koje smo kontaktirali u vezi sa havarijom svi odbacuju ljudski faktor kao uzrok.

– Sloboda je ozbiljan a sistem, a magacini su tako sagrađeni da radnik ne može da uđe u sledeći nivo, ako nije ispoštovao tražene procedure. Konkretno u taj magacin četiri dana pre toga niko od radnika nije ulazio. Magacin nije mogao da plane sam od sebe – kažu radnici.

Policija radnicima danas nije dozvolila ulazak u fabrički krug, i ako je juče trebalo da se vrate na posao.


Izvor: nezavisni.rs