Grčka na korak od priznanja Kosova

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetio je Prištinu. Cilj posete je, kako je rekao, unapređenje statusa kancelarije koju Kosovo ima u Atini od 2019. godine i koja se bavi ekonomskim odnosima.

Grčki mediji su uoči posete preneli da eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova nije ni tema rezgovora Dendisa sa kosovskim zvaničnicima.

Grčka je jedna od pet članica EU koja ne priznaje Kosovo i urpkos spekulacijama o pritiscima na Grčku da prizna Kosovo, od Dendiasa danas o tome nismo mogli da čujemo ništa, a posebno da li će stav Grcke u odnosu na nezavisnost Kosova da se promeni.

Glavna poruka posete Kosovu ministra spoljnih poslova Grčke je da su se Kosovo i Grčka složili da unaprede status kancelarije koju Kosovo u Atini ima od 2019. godine i koja se bavi ekonomskim odnosima.

Kosovska kancelarija u Atini će iz jednostavne kancelarije za ekonomska pitanja, sada biti kancelarija za zastupanje svih interesa Kosova u Atini, sa pristupom drugim oblastima, uključujući i onu političku.

„Upoznati ste da Grčka ima konstruktivan pristup u odnosu na Kosovo, u liniji je sa EU neutralnom stavu po pitanju Kosova, imamo ekonomsku i trgovinsku kancelariju Kosova u Atini od 2019. godine, koja će od nedavno, u cilju unapređivanja naše saradnje i olakšavanja funkcionalnosti ove kancelarije, biti unapređena u kancelariju interesa Kosova u Atini, tako da se nadamo da će to pomoci kancelariji da proširi svoj delokrug“, rekao je Dendias.

„Kosovska kancelarija u Atini, od obične kancelarije za ekonomska pitanja, sada će prerasti u kancelariju takozvanog interesa sa pristupom drugim oblastima, uključujući politiku.
Priznanje i poštovanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica EU, uključujući i Grčku, smatramo od suštinskog doprinosa za održivu stabilnost na Balkanu. Nezavisnost Kosova je činjenica i što se ona pre prihvati, obezbediće se jedna sigurna perspektiva za regiju, Kosovo i Srbiju. Nastavićemo dijalog sa Grčkom po ovom pitanju“, rekla je ministarska spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc.

Dnedias je rekao da je Grčka prisutnost na Kosovu velika, ali da ima mogućnosti da se saradnja još više razvije, naročito u oblastima gde ima puno potencijala, između ostalog u infrastrukturi, agrikulturii transportu. Dendias je takođe izjavio da se Grčka zalaže za viznu liberalizaciju Kosova, kao i da oni podržavaju dijaog između Kosova i Srbije, kako bi se došlo do dugotrajnog rešenja.

Treba istaći i da je Grčka prema Kosovu imala veoma prijateljski pristup. Za razliku od Španije, ona priznaje pasoše Kosova, registarske tablice, u Prištini ima kancelariju za vezu i glasala je za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.


Izvor:n1