HVALA, PREDSEDNIČE! Vučić dočekao avion pun medicinske opreme iz Emirata!

  • Nezavisni.rs
  • 2020-12-25
  • Komentari isključeni za HVALA, PREDSEDNIČE! Vučić dočekao avion pun medicinske opreme iz Emirata!

Na batajnički aerodrom sleteo je avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa višemilionskom donacijom u vidu medicinske opreme, koji je lično dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Hvala puno našim prijateljima iz Emirata, pogledajte šta je sve stiglo. Pobedićemo koronu, u to sam uveren – rekao je predsednik Vučić i dodao:

– Prosek godina umrlih je 65. Dakle, stariji su nam najveće žrtve. Njih moramo najviše da čuvamo.

Medicinska oprema, vredna više miliona evra, koja je kao pomoć stigla u Srbiju je lična pomoć šeika Mohameda bin Zajed al Nahjana i dovoljna je za jednu celu kovid bolnicu, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je dočekao avion sa opremom na vojnom aerodromu u Batajnici. “Stiglo je mnogo najkvalitetnijih mašina. Jedna magnetna rezonanca sama teška je 14 tona. To su sprave od milion evra. Slajsni skener, pokretni slajsni skener, rentgen aparati, respiratori, kako obični, tako i hajflou. Poslal su i 30.000 skafandera, pa do svakakve vrste potrošne robe. To je višemilionska pomoć“, rekao je on.

Vučić je kazao da je to pomoć koja Srbiju ne košta ni dinara, čak je i prevoz organizovao veliki prijatelj Srbije iz Ujedinjenih arapskih Emirata, šeik Mohamed.

– Ovo nismo ničim zaslužili osim prijateljstva koje imamo sa njim. Ovo je dovoljno za opreme za jednu kovid bolnicu – dodao je on.

Vučić je najavio da dobijena oprema sada ide u magacin, odakle će biti podeljena bolnicama i kliničkim centrima širom Srbije, gde bude najpotrebnije.

– Beskrajno mu hvala na svemu. Oni su rešili pitanje vakcina i mnogo drugoga pre drugih u svetu, jer su ulagali i imali viziju ljudi koji vode tu zemlju – dodao je Vučić.

On je naveo da će jedan 64-slajsni CT skener biti u VMC Karaburma.

Podsetio je da je ovo drugi avion sa medicinskom opremom koji je stigao iz Emirata.

– Oprema i pomoć koja nam mnogo znači. Samo jedna magnetna rezonaca je teška 14,5 tona, zamislite šta je sve stalo u ovaj avion – rekao je Vučić.

Otpravnik poslova Ambasade UAE u Beogradu istakao je da je oprema stigla kao pomoć i podrška prijateljskoj Srbiji da prevaziđe krizu sa koronom.

– Da joj pomognemo da sve ovo prevaziđe, da se izbori sa opakim virusom i nadamo se da se ceo svet osloboti ove pošasti – rekao je on.

Prijatelji iz UAE poslali avion “Antonov 124” pun medicinske opreme, a Informer saznaje šta sve sadrži ova vredna donacija.

– Magnetna rezonanca, CT skener, tri mobilna CT skenera, mobilni rendgen, 55 respiratora, 100 kreveta za intenzivnu negu, tri “Hi Flow” respiratora, četiri EKG aparata, tri ultrazvučna aparata, 200 infuzionih pumpi, 200 kiseonik koncentratora od 8 litara, 3.230 merača protoka kiseonika za zid i bocu.

Pored toga, naši arapski prijatelji šalju nam i:

– Skafanderi raznih veličina – 25.860 komada

– Hirurške kapuljače – 103.960 komada

– Naočare – 39.320 komada

– Maska sa gumicom i tubusom – 1.800 komada

– Nazalne kanile – 3.330 komada

– Sterilne rukavice – 21.000 komada

– Mantili – 8.490 komada

– Vizir – 10.000 komada

– Tubusi – 300 komada

– Prekrivači – 4.800 komada