Krizni štab doneo nove mere

Zbog alarmantne situacije u vezi s brojem novozaraženih korona virusom, Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv korone održao je danas u podne hitnu sednicu.

Nešto posle 15 časova ministarka dr Darija Kisić Tepavčević obratila se javnosti ispred Kriznog štaba sa najnovijim korona bilansom. Ona je rekla da se navršilo tačno osam meseci od prvog registrovanog korona slučaja u Srbiji i dodala da je od korone oboljevalo više muškaraca nego žena – njih nešto više od 53 odsto.

– Od početka epidemije u našoj zemlji čak 60 odsto obolelih pripadalo je uzrasnoj grupi od 30 do 50 godina – rekla je dr Kisić Tepavčević. Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.

– Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši, navela je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je 10 preminulih u poslednjih 24 sata u našoj zemlji, veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Krizni štab je danas na sednici doneo dve nove mere:

1. odsad važi zabrana okupljanja više od pet ljudi i unutra i napolju, evo šta to znači:

– zabrana okupljanja neće biti na nivou preporuke već će biti regulisana propisima, a odnosi se na organizovana okupljanja – proslave, seminare, kongrese

– kad je reč o kancelarijama, mora biti obezbeđena distanca od 2 metra odnosno 4 kvadrata po zaposlenom

– u pozorištima i bioskopima već su na snazi distanca, obavezne maske sve vreme, posebna procedura ulaska i izlaska

2. na produženom jesenjem mini-raspustu naredne nedelje su osim osnovaca i svi srednjoškolci. Tako bi se u ponedeljak i utorak išlo u školu a od srede svi bi bili na jesenjem mini-raspustu koji se poklapa s neradnim državnim praznikom Danom primirja u Prvom svetskom ratu koji se praznuje 11. novembra.

– Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju ‘mini raspust’ u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje korona virusa, rekla je Kisić na konferenciji.