DA LI JE OVO KRAJ? Bajden novi predsednik Amerike?

Džo Bajden i Kamala Haris odmah po objavljivanju prvih nezvaničnih rezultata promenili su svoje biografije na svojim Tviter nalozima. Bajden je uz svoje ime stavio odrednicu “izabrani predsednik”, a Harisova je dodala titulu “izabrana potpredsednica”.

Buduća potpredsednica SAD, Kamala Haris, pozvala je telefonom Bajdena i rekla mu: “Uspeli smo, Džo. Ti si novi predsednik”.

Bajden je osvojio Pensilvaniju, tačnije 20 elektorskih glasova, i time postao 46. predsednik SAD. Čekaju se obraćanja oba kandidata.

Tramp je saopštio da će se njegov tim obratiti javnosti u “For sizns” u Filadelfiji, što je mnoge navelo da pomisle da se radi o poznatom lancu hotela (Four Seasons). Međutim, izgleda da će se konferencija održati u “For sizns lendskejping”, lokaciji za koju niko ne zna zašto je izabrana za tu priliku. Osim toga, nalazi se pored knjižare koja prodaje “knjige za odrasle”.

Bajdenovi pomoćnici za CNN su otkrili kako on veruje da je danas taj dan, dan kada će osvojiti dovoljno glasova i postati izabrani predsednik. Bajden u Pensilvaniji vodi sa 28.000 glasova, a u Nevadi 22.000.

Ipak, neće govoriti da je pobeda njegova sve dok to rezultati jasno ne pokažu.

“Dobio sam ove izbore”, bila je jedna od njegovih poslednjih objava na Tviteru, ali ju je Tviter ponovo cenzurisao jer zvanični rezultati nisu saopšteni. Inače, Tramp se nalazi u svom golf klubu u Virdžiniji.

Pensilvanija nosi 20 elektorskih glasova. Ako ih Tramp ne osvoji, ne može da dođe do 270 potrebnih elektorskih glasova i ponovo postane predsednik.

Bajden bi, sa druge strane, imao više nego dovoljno, 284 elektorska glasa. Ipak, Bajden može da dođe do 270 i ako ne osvoji Pensilvaniju. Tada bi mu bile potrebne još Džordžija i Nevada.

“Pogledajte šta se dogada sa ovim izborima. Ovo je sramota, ruganje demokratiji”, rekao je Lukašenko.

Donald Tramp je izborio ponovno brojanje glasova u okrugu Mičigen, nakon što su izborni zvaničnici doveli u pitanje vođstvo Džoa Bajdena u republikanskom uporištu. Još jedna greška u toj saveznoj državi takođe je „iskrivila rezultate glasanja“ u korist demokrata.

Još se čeka da se prebroje glasovi u Pensilvaniji, Nevadi, Džordžiji, Arizoni, Severnoj Karolini, Aljaski.

Tramp trenutno vodi samo u Severnoj Karolini i Aljaski, dok mu se u svim drugim državama podrška topi iz sata u sat.

U Nevadi je Bajden u plusu 22.657 glasova, Arizoni 29.861, Pensilvaniji 28.833 i Džordžiji 7.248

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Pensilvaniji Bajden ima 49,64, a tramp 49,21 odsto!

Premijer Fidžija Frenk Bainimarama krenuo suprotnim putem i prvi čestitao Bajdenu pobedu.

CNN je preneo da je Bajden “nikad bliže pobedi” i najavio da bi već danas, nakon prebrojavanja svih preostalih glasova, moglo da se očekuje proglašenje pobednika.

U Njujorku su se građani noćas okupili na ulicama slaveći unapred Trampov odlazak iz Bele kuće, prenose njujorški mediji.

Kao direktna posledica izbornih rezultata prema kojima Džo Bajden ima većinu glasova, prvi put nakon nekoliko meseci atmosfera na Vašington skveru, na kojem su se održavale demontracije protiv vlasti, bila je slavljenička.

Pristalice predsednika Donalda Trampa u Mičigenu tvrde da je zbog softverske greške možda smanjen broj njegovih glasova.

Dok svi najnoviji podaci ukazuju na verovatnu pobedu demokrate Džo Bajdena, republikanci iz Mičigena tvrde da je u okrugu Antrim više hiljada glasova u korist Donalda Trampa dodeljeno Džou Bajdenu i kandidatu Demokratske stranke za senatora Geriju Pitersu, umesto republikancu Džonu Džejmsu zbog softverske greške.

Sudija Vrhovnog suda SAD Samjuel Alito naredio je izbornim zvaničnicima u Pensilvaniji da odvoje glasove koji su pristigli poštom nakon izbornog dana.

Prebrojavanje izbornih glasova u četiri ključne američke savezne države bliži se kraju.

U Pensilvaniji se čeka na prebrojavanje još oko 50.000 glasova pristiglih poštom, navodi CNN.

Iz Džordžije je stiglo saopštenje Džo Sorensona, predstavnika okruga Gvinet, koji je najmnogoljudniji u toj državi i kojem pripada i grad Atlanta, u kojem najavljuje da će prebrojavanje glasova uskoro biti gotovo.

Sa 99 odsto prebrojanih glasova Džo Bajden ima minimalnu prednost.

Slično je i u Nevadi gde Bajden ima prednost od 1,8 odsto na 93 odsto prebrojanih glasova i u Arizoni u kojoj Bajden vodi sa jedan odsto glasova na 95 odsto već prebrojanih glasačkih listića.

Lider republikanaca u američkom Senatu, ugledni senator Mič Mekonel na svom Tviter nalogu je poručio da se svaki “legalni glas mora izbrojati.”

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden obratio se javnosti iz Vilmingtona kasno uveče po istočnoameričkom vremenu, rekavši da je na putu da osvoji više od 300 izbornih glasova i da će pobediti sa “čistom većinom”.

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp istakao je danas na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama “nekim čudom nestala” i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.