CELO SRPSTVO U ŽALOSTI: Pripreme za ispraćaj vladike Amfilohija

  • Nezavisni.rs
  • 2020-10-31
  • Komentari isključeni za CELO SRPSTVO U ŽALOSTI: Pripreme za ispraćaj vladike Amfilohija

Nakon celovečernjeg bdenja monaštva i naroda u Cetinjskom manastiru, nad upokojenim mitropolitom Amfilohijem, jutros je počela liturgija, a narod pristiže u velikom broju.

Jutros je u Zeti, selu Bijelo Polje održana zaupokojena liturgija nakon čega su oko stotinu verujućih ljudi krenuli peške ka hramu Hristovog Haskrsenja u Podgorici da dočekaju zemne ostatke svog voljenog mitropolita Amfilohija.

Policija ispred i iza njih reguliše saobraćaj kako bi mogli nesmetano da dođu i poklone se svom Vladici.

FOTO: PRINTSCREEN/IN4S

Vučić ide na sahranu

Za nekoliko sati putujem u Podgoricu. Prisustvovaću sahrani Mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zvaničnom Instagram profilu Budućnost Srbije.

U kripti Sabornog hrama u Podgorici počivaće ovozemaljski ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

Kripta se nalazi u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Izgrađena je za života blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. U njoj će sutra, nakon liturgije i opela, biti sahranjen Amfilohije.

FOTO: Z. ŠAPONJIĆ

Prvi radovi na izgradnji Hrama počeli su 1993. godine, a zdanje je otvoreno 7. oktobra 2013. Hram Hristovog vaskrsenja pravoslavcima u Crnoj Gori predstavlja Božiju kuću u kojoj se svakog dana moli na hiljade ljudi.

I Krivokapić čekao u red da se pokloni

Mandatar za sastav vlade u Crnoj Gori jutor je ponovo bio u Cetinjskom manastiru.

Zdravko Krivokapić i jutros je stajao kraj odra mitropolita Amfilohija, a u manastir na Cetinju je došao da se još jednom pokloni njegovim senima i oda mu poslednju počast.

Oproštajno pismo

Od mitropolita oprostio se i jedan od najvećih dobrotvora Pravoslavne crkve, Daka Davidović, koga je mitropolit Amfilohije odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina povodom obnove manastira Ostrog i rekao da je mitropolit ostavio oproštajno pismo:

– Ono je namenjeno njemu i narodu. Poslednjih dana je najmanje deset puta rekao da će za Svetog Luku biti na Cetinju pored odra Svetog Petra Cetinjskog. Mi mu nismo razumeli poruku. U par navrata je rekao –doći ću živ ili mrtav. To je svima nama trebalo da bude opomena, ali smo bili ubeđeni da je prošlo najgore. Nadali smo se da će naša draga doktorica Jelena Borovinić uspeti da uradi nemoguće. Naš mitropolit je ostavio nekoliko amaneta i pisano i usmeno o kojima možemo svedočiti ja i otac Justin. Zamolio sam ga da nam to napiše iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspeo da ostavi to pismo vernom narodu i posebno mandataru Krivokapić – rekao je Davidović za medije.

Mitropolit kao da spava, svi PLAČU nad kovčegom, stiže reka ljudi

Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

Narod i monahinje oko kovčega ne mogu da sakriju suze.

U Cetinjskom manastiru okupljene su vladike, a na mitropolitovoj fotelji nalazi se njegova fotografija.

Mitropolit je u klimatizovanom kovčegu i izgleda kao da je zaspao.

Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

FOTO: YT PRINTSCREEN/ОСТРОГ ТВ СТУДИО

Vladika Atanasije probdeo je noć kraj odra upokojenog mitropolita Amfilohija

Vladika je na odar svog najboljeg prijatelja poneo knjigu koju je on priredio.

Reč je o pismima Ave Justina svom duhovnom čedu Amfilohiju. Ostavlja mu i tropar koji su spevali prizrenski bogoslovi.

FOTO: PRINTSCREEN/IN4S

Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu biće u 13 časova

Na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet časova počela je liturgija u Cetinjskom Manastiru.

Molitveni doček u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici planiran je u 14 časova.

U nedelju, 1. novembra, Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija biće služena u devet časova.

Liturgiju će služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, uz sasluženje više arhijereja.

Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog hrama u Podgorice.

Joanikije celivao kovčeg

Arhijere je predvodio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije.

On je prvi celivao kovčeg mitropolita Amfilohija. Njemu u liturgiji saslužuju vladike Metodije, vikarni episkop dioklijski, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Teodosije episkop rašsko-prizrenski, umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić), brojno sveštenstvo i monaštvo. Pred početak liturgije, kovčeg Mitropolita je otkriven.

Narod se klanja od ranog jutra

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu decu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi.

Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega, potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

Reči oca Gojka grmele manastirom

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i narodom služio je sinoć u Cetinjskom manastiru pomen kraj odra mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kraj odra je govorio rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović, koji je naveo da je “mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva”.

FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK VIDEO/MARKO MILAČIĆ – PRAVA CRNA GORA

“Procvetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovde u Crnoj Gori i mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gde smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. Čuda smo se nagledali kako kaže jedan stih u Svetom pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na Mitropolita Amfilohija”, naveo je Perović.

On je kazao da je vladika prethodnih godina govorio da je u svemu uspeo, ali ne i da izmiri Crnogorce, preneo je sajt Mitropolije.

“Ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem Mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira”, rekao je otac Gojko.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u kliničkom centru u Podgorici od posledica korona virusa.

Ovako je juče bilo na Cetinju:

Kurir.rs